Sluneční světlo brání vzniku tuku v podkoží. Slunění pomáhá skutečně hubnout

Lidé, kteří zamíří v zimních měsících na dovolenou do teplých krajů, si zřejmě všimnou, že se jim podařilo rychleji shodit kilogramy, jichž se rozhodli zbavit v rámci novoročního předsevzetí. Vědci z Kanady mají vědecké důkazy o tom, že modré spektrům paprsků skutečně pomáhá tuk odbourávat. Tedy ten v podkoží. Sluneční záření totiž omezuje tvorbu tukových buněk pod kůží a urychluje jejich odbourávání.

Princip vysvětluje také to, proč obecně v zimě na severní polokouli v oblastech s krátkými dny a zataženým počasím mají lidé tendenci přibírat víc než v létě, kdy jsou dny dlouhé a sluníčka je hodně.

Nepřítel zima

Fyziologové z University of Alberta zjistili, že tukové buňky pod kůží jsou velmi citlivé vůči modré části slunečního spektra. A protože v zimě na kůži působí tohoto světla málo – většina pokožky je kvůli chladu zahalena, ale slunečního záření je během dne i tak mnohem méně než v létě – tukové buňky se rychleji zmnožují.

„Když modré vlnové délky slunečního světla pronikají kůží až k tukovým buňkám hned pod ní, tukové kapénky omezují svou velikost a jsou vylučovány z tukových buněk ven. Jinými slovy naše buňky neshromažďují tolik tuku,“ tvrdí autoři z Alberty.

Na pláž v únoru?

Tohle je vůbec poprvé, kdy vědci mechanismus popsali. Ale nebude jediným, který souvisí s účinky slunečního záření. UV spektrum kupříkladu produkuje v kůži vitamin D, jehož zvýšená hladina souvisí s lepší schopností metabolizovat tuky a méně jich ukládat do tukových zásob.

A právě v zimě máme kvůli omezenému slunění méně vitaminu D, jeho nízká hladina souvisí prokazatelně s hormonálními změnami a intenzivnějším ukládáním tukových zásob.

Zimní dovolená v teplých krajích spojená s dietou a cvičením tak může urychlit hubnutí.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat