Nedejte šanci splínům. Ke šťastnějšímu životu stačí pár změn

Máte náladu pod psa, nic vás nebaví a připadáte si, že nemáte na nic energii? Možná je na čase přestat vinit nevlídné počasí venku a stres v práci a začít jednat. Občas totiž stačí změnit v životě pár maličkostí, abychom byli sami se sebou spokojenější!

Jaké maličkosti jsou pro zvýšení pocitu štěstí v životě osvědčené a doporučované odborníky?

Jak já ke světu, tak svět ke mně

Občas není svět právě radostné místo. Lidé jsou k sobě neurvalí, neusmívají se, nepomohou si… Jenže co když to není tak docela pravda a váš pohled na okolní dění je zkreslený vaší nepříliš dobrou náladou? Lékař David R. Hamilton je toho názoru, že když budete milí k lidem okolo, budou se vám zdát i milejší oni ve vztahu k vám. Podle něj za to může hormon štěstí oxytocin, který náš organismus produkuje, když jsme k někomu laskaví. A protože se nám díky němu zlepší nálada, hned vidíme svět v lepších barvách!

Vždy je důvod ke smíchu

Že zrovna nemáte náladu se na někoho usmívat a být milí? Pak to chce terapii smíchem. Doslova. Pusťte si nějakou oblíbenou komedii, zajděte na večeři s přáteli, o nichž víte, že se v jejich společnosti budete skvěle bavit, zkrátka si zajistěte večer plný smíchu. Ten totiž spouští v těle procesy zaručující nejen lepší náladu, ale také například silnější imunitu nebo menší míru fyzické bolesti.

Smutky vyběhejte

Pohyb je nejen důležitý pro naši tělesnou schránku (zvláště máte-li sedavé zaměstnání), ale také pro naši duši. On totiž dokáže v organismu zvýšit produkci oxytocinu, tedy již zmíněného hormonu štěstí. A z toho vyplývá, že když pohyb zařadíme do svého každodenního rozvrhu, budeme mít lepší náladu. Nemusíte hned začít běhat nebo si koupit permanentku do posilovny (i když to jsou záslužné počiny). Úplně bude stačit, když si doma zacvičíte nebo zatančíte při své oblíbené hudbě. Těch pár minut jistě najdete každý den.

Lahev po ruce

Zkoušíte zahánět splíny něčím „ostřejším“? Chyba. Odborníci mají jasno – alkohol ještě žádné těžkosti nevyřešil a život nikomu nezpříjemnil (a když, tak ne nadlouho, respektive jen do bolestného vystřízlivění). Namísto toho bychom podle vědců z Mayo Clinic měli dbát na dostatečný pitný režim a dopřávat tělu dostatek čisté vody. Ta ostatně tvoří 60 % našeho těla, a tak je jasné, že je na ní závislé. Kromě toho z organismus vyplavuje toxiny, umí poskytnout dostatek energie a také dobrou náladu. Takže pozor na dehydrataci, která nám dokáže zkazit celý den.

Vyhajaní dorůžova

Spánek je pro lidské tělo klíčový – bez něj jsme nejen unavení fyzicky, ale i duševně. Snáze pak podléháme špatné náladě a také stresu. Při spánkové deprivaci totiž naše tělo produkuje více kortizolu, tedy stresového hormonu. A ten si s dobrou náladou rozhodně nerozumí… Takže pamatujte – sedm až osm hodin kvalitního spánku to jistí!

Rychlá zvířecí pomoc

Domácí mazlíčci jsou skvělými „terapeuty“. Poslouchají, co jim říkáme, nesoudí nás, nenabízejí dvacet řešení každé situace, nechají nás se vyplakat… Máte při splínu po ruce pejska nebo kočičku? Pak toho využijte a přitulte se k nim! Je prokázáno, že domácí mazlíčci snižují míru stresu a zlepšují náladu. A ještě jsou tak měkoučcí!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Pečený losos s chřestem

(1 hlasů)

Slaninové brambory

(5 hlasů)

Tagliatelle s hráškem

(5 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat