Pivo je mnohonásobně účinnější antioxidant než víno

Pivaři by mohli jásat. Chmelové šištice používané k vaření piva obsahují velmi účinný antioxidant ze skupiny polyfenolů. Je prý dokonce mnohonásobně účinnější než resveratrol ze slupek bobulí modrých odrůd révy vinné (a červeného vína). Jenže je tu několik ale. Ačkoli má silné antioxidační účinky, je prevencí rakoviny i stárnutí a vědci teď prokázali, že je i prevencí diabetu při konzumaci západního jídelníčku, má silné účinky estrogenní. Funguje tedy jako ženský pohlavní hormon a pro muže je tudíž nevhodný.

Zmíněnou látkou je xanthohumol, který se metabolizuje na silně estrogenní derivát 8-prenylnaringenin. Obě látky náleží mezi prenylflavonoidy ze skupiny polyfenolů – velmi účinných antioxidantů zpomalujících stárnutí, tlumících záněty a předcházejících rakovině. 8-prenylnaringenin má ale právě silné estrogenní účinky. Ve vyšších dávkách tak působí jako ženské pohlavní hormony.

Zadáno pro ženy

Do piva se těchto chmelových polyfenolů dostává velké množství, ale právě extra chmelená piva tolik hořká v chuti jsou díky tomu vhodná spíš pro ženy a muži by se jim měli vyhýbat. Chmelové polyfenoly totiž u nich můžou vyvolávat (při vysoké konzumaci) nárůst prsů, nárůst tukové tkáně a také neplodnost.

Vědci z Oregnu ale teď zjistili, že deriváty xanthohumolu – konkrétně dihydroxanthohumol a tetrahydroxanthohumol – se nemění na estrogenní 8-prenylnaringenin, ale jsou velmi silnou prevencí diabetu 2. typu u osob, které se stravují nezdravě a přijímají příliš tučné a na sacharidy bohaté pokrmy západního jídelníčku.

Prevence diabetu?

Oba deriváty xanthohumolu totiž zvyšují citlivost tkání vůči inzulinu a zlepšují funkce hormonu leptinu, který vyvolává odbourávání tuků a tlumí hlad.

Jinými slovy podávání těchto látek by mohlo fungovat jako účinná prevence diabetu a dalších civilizačních poruch západního člověka. Pivaři by jásat neměli. Xanthohumol v pivě je mění spíš na ženy. Nadbytečný příjem u žen zvyšuje riziko rakoviny prsu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:50
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat