Varovné příznaky signalizující, že je na čase změnit jídelníček

Většinou lidé o svém jídelníčku začínají přemýšlet ve chvíli, kdy se chystají držet dietu, aby zhubli nějaké to kilo navíc. Ale to není jediná situace, kdy byste složení dobrot na talíři přehodnotit! Jakými signály vám vlastní tělo říká, že je na čase s jídelníčkem něco udělat?

Břicho jako balon

Máte pocit, že neustále nemůžete dopnout džíny, protože máte nafouklé břicho? Trpíte plynatostí? Pak je jasné, že složení potravy, kterou svému organismu dodáváte, nebude ideální. Zkuste vypozorovat, které potraviny u vás nadýmání způsobují – často se stává, že je zažívání citlivé na určitou složku potravy a stačí, když dané potraviny z jídelníčku vyřadí.

Zažívací obtíže

Nejen nadýmání může být jasným signálem, že si vaše strava a vaše zažívání zrovna netykají. Zpozorněte také u potíží se zácpou. Ta většinou značí, že tělu nedodáváte dostatek vlákniny. A tak vyrazte do obchodu pro zeleninu, ovoce, luštěniny, ovesné vločky, nejrůznější semena a celozrnné potraviny. Uvidíte, že se vám uleví.

Nekonečný hlad

Dojíte oběd a za hodinku už zase hledáte, co byste kde slupli? Nejspíš svému tělu nedodáváte dostatečně výživná jídla. A tak si organismus říká o další a další. Opravdu je jsou ve vašem jídelníčku zastoupeny všechny složky potravy, které do něj patří? Zkuste se nad jídly, jež konzumujete, zamyslet jako nad celkem. Máte dostatek bílkovin? Neodbýváte se ve zdravých tucích? A opravdu si vybíráte zdravé sacharidy? A jak jste na tom s vlákninou? Chce to zkrátka pořádnou revizi!

Nálada pod psa

Snadno se rozčílíte, přátelé se vám vyhýbají a doma na vás radši moc nemluví? Možná za to může kolísající hladina cukru v krvi. Ta totiž dokáže s náladami „zázraky“. Zkuste proto vyhýbat potravinám s vysokým glykemickým indexem (především jednoduché sacharidy) a sáhněte po těch s indexem vysokým (zelenina, složité sacharidy, kvalitní proteiny…). Uvidíte, že budete mnohem vyrovnanější.

Na konci sil

Nevyvážený jídelníček může také stát za vašimi problémy s únavou. Pokud jste bez energie a bojujete s vyčerpaností, nejspíš svému tělu neposkytujete dostatek základních živin. Opět platí, že vám pomohou složité sacharidy, kvalitní bílkoviny, ale také zdravé tuky, jež naše tělo rozhodně potřebuje (nejen jako zdroj energie, ale také pro vstřebávání důležité skupiny vitaminů rozpustných právě v tucích).

Zrcadlo, zrcadlo

Také ráno s obavami předstupujete před zrcadlo, protože vaše pokožka je bez života a navíc vypadá, jako by se zase vrátila hluboko do časů puberty? Kvalitu pleti naše výživa ovlivňuje víc, než si myslíte. Dávejte si pozor na nejrůznější chemikálie, ale také cukr. Naopak si dopřávejte co nejvíce čerstvé zeleniny a ovoce, oříšků a semen a zdrojů kvalitních bílkovin.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s jarní cibulkou

(31 hlasů)

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
4 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat