Problém, o kterém se nemluví. Jak řešit bolestivé hemoroidy

Problémy s hemoroidy jsou velmi častým onemocněním. A přesto se o něm, na rozdíl od řady jiných chorob, téměř nemluví. A to je chyba. Nejenže se dají potíže s hemoroidy účinně řešit, ale lze jim i předcházet. Jak?

Každý z nás je má. Dokud nás však nezačnou trápit, nebereme je na vědomí. Potíže s hemoroidy přitom za život potkají téměř každého dospělého člověka. Pokud onemocnění nepodceníme a včas začneme s léčbou, můžeme se nepříjemného problému snadno zbavit.

Pomoc, krev

Hemoroidy jsou cévy v oblasti konečníku a řitního otvoru. Poměrně snadno u nich může dojít k zánětu nebo otoku, čímž vzniká onemocnění téhož názvu.

„Hemoroidy dělíme na vnitřní a vnější. Potíže s vnitřními hemoroidy poznáme zpravidla podle čerstvé sytě rudé krve ve stolici. Vnější bývají doprovázeny bolestivými stavy a krev se objevuje zejména, když prasknou – nejčastěji tedy po vykonání potřeby,“ vysvětluje PharmDr. Irma Miklášová a dodává: „Jedná se vlastně o čerstvou ránu, do které se dostane nečistota a dochází k zánětu.“

Neztrácet čas

Zásadní je při léčbě potíží s hemoroidy jejich včasné podchycení. „Krev ve stolici nebo na toaletním papíře vyděsí každého. Stud ale bývá mnohdy silnější a návštěvu odborníka proto odkládáme,“ popisuje PharmDr. Miklášová nejčastější chybu.

Okamžitá reakce nás přitom může ušetřit mnohem větších problémů. „Jakmile začneme pozorovat příznaky, měli bychom začít dbát na velmi důkladnou hygienu a zavést režimová opatření v podobě péče o pravidelnou stolici – sem patří dostatek tekutin, vlákniny a pohybu,“ říká odbornice.

„Pomoci mohou v počátečních fázích i sedací koupele z dubové kůry ve vlažné vodě nebo některé volně dostupné prostředky, jako jsou masti nebo čípky s hojivým gelem, který zároveň uleví od bolesti,“ doporučuje.

Naše další kroky by následně měly vést k odborníkovi. Ten posoudí, o jak závažný problém se jedná a rozhodne o další léčbě. Ve většině případů je dostatečným řešením léčba konzervativní, někdy je však třeba provést operaci a hemoroidy odstranit.

Proč zrovna já?

Příčina potíží s hemoroidy bývá v mnohých případech nejasná. „Problémy často vznikají v důsledku genetických dispozic,“ objasňuje PharmDr. Miklášová.

Příčinou ale může být i sedavý životní styl s nedostatkem pohybu, strava chudá na vlákninu nebo bohatá na tuky, nadměrná konzumace alkoholu, kouření a v neposlední řadě i nedostatečný pitný režim a vysoká tělesná hmotnost. „Vůbec nejhorší je, když se toto všechno spojí. Zejména ve vyšším věku jsou potom problémy s hemoroidy vysoce pravděpodobné,“ varuje odbornice. Další rizikovou skupinu tvoří také těhotné ženy a osoby trpící zácpou.

Prevencí problémů s hemoroidy je tak zejména pravidelný pohyb, který vykompenzuje celodenní sezení u počítače. Dbát bychom měli i na dostatečný příjem vlákniny – zařaďte proto do jídelníčku celozrnné výrobky a každý den si dopřejte ovoce a zeleninu. Důležité je i vynechat velké množství alkoholu a kouření.






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta plněná špenátem

(35 hlasů)

Kokosové lívance

(29 hlasů)

Omeleta s banánem

(13 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat