Poslech hudby zlepšuje soustředění a prospívá srdci

Říká se, že ticho léčí. Jenže pozor, hudba také – a možná ještě víc. Pusťte si nějaký ten šlágr, váš krevní tlak se zreguluje a zlepšíte si náladu. Ke všemu budete výkonnější jak při sportu, tak i v práci!

Posloucháte pravidelně hudbu? Jestli ne, tak byste měli. Organizovaný systém zvuků je totiž něco, co pomáhá mysli, tělesné rovnováze a dokonce i zdraví. Vůbec nezáleží na tom, zda si do ucha pustíte retro vykopávku, romantický „cajdák“ nebo klasickou lidovku, protože všechny žánry přinášejí něco zajímavého. Který se vám zamlouvá nejvíc?

Pomoc při tréninku. A to není od věci

Potřebujete při cvičení nějakou motivaci? Tak jasně, hnací motor se při spalování kalorií hodí vždycky. A právě proto si při fyzické aktivitě nezapomeňte pustit vámi zvolený a pečlivě vybraný playlist písní. Lékař Costas Karageorghis z londýnské univerzity Brunel, jehož specializací je sportovní psychologie, se domnívá, že „muzika“ podporuje produkci serotoninu – hormonu dobré nálady.

Studie, jež byla zveřejněná v britském deníku Daily Mail, zase naznačuje, že poslech hudby při sportu zlepšuje výkonost o 11 %. A když se to spojí dohromady, není možné, abyste si trénink neužili.

Regulátor krevního tlaku? Překvapivě také

Zní to asi šíleně, ale vaši hudební vášeň ocení i srdce. Poznatky průzkumu publikované v odborném magazínu zaměřeném na kardiologii sdělují, že libozvučné rytmy pozitivně ovlivňují srdeční frekvenci i krevní tlak. Výzkumníkům není úplně jasné, jak přesně to funguje, ale ruku na ruce – co na tom sejde? Hlavní je, že rádio působí jako prevence kardiovaskulárních onemocnění!

Lepší soustředění i pracovní morálka

Pokud nebude nadřízený nic namítat, vřele vám doporučujeme nosit si „empétrojku“ se sluchátky i do zaměstnání. Odborníci z Illinoiské univerzity se totiž na základě svého výzkumu domnívají, že hudba zvyšuje pracovní výkon a celkovou produktivitu o 15 %. Rovněž prý nesmírně prospívá soustředění, paměti a kreativitě. Tak už jen stačí vybrat správné album a nápady na nové projekty budete sypat z rukávu jedna báseň.

Dobrá nálada a nekončící optimismus

Přepadl vás takhle z jara podezřelý pesimismus? O důvod víc, proč si pustit „něco od podlahy“. Podle vědců poslech hudby zvyšuje hladinu neurotransmiteru dopaminu, který má pod palcem pocity štěstí, radosti a vzrušení. Tak nebuďte v tichu a nalaďte nějakou veselou skladbu, veškeré splíny vás rázem přejdou…






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat