Jak se přinutit k pohybu, když cvičení z duše nesnášíte

Všichni víme, jak důležitý je pro naše zdraví dostatečný pohyb. Jenže co když vás představa nacpaného fitness centra nebo hodin běhání nějak zvlášť neláká? I zarytí odpůrci cvičení mohou do svého životního stylu pohyb zařadit. Jen musejí najít tu správnou motivaci a cestu.

Ačkoli se objevily jisté teorie, které tvrdí, že nechuť k pohybu mají někteří lidé zkrátka v genech, trenéři a další fitness profesionálové to (i díky své každodenní praxi, kdy se na ně obracejí i odpůrci cvičení) vidí poněkud odlišně. Většina z nich je přesvědčena, že záleží jen na vůli a motivaci každého z nás. Jenže kde ji hledat?

Malý krok pro mě…

Pokud vážně nemáte pohyb v lásce, nejspíš vás hodina HIIT nepřesvědčí, že byste svůj pohled na věc měli změnit. Jako první setkání s cvičením může být taková návštěva fitness centra dosti vyčerpávající a hrozí, že vás jen utvrdí v názoru, že „tohle teda vážně není pro mě“.

Proto se vyplatí začít malými krůčky a změnami. Dejte si závazek, že každý den zařadíte do svého rozvrhu nějaký pohyb navíc, který běžně neděláte. Namísto výtahu půjdete pár pater po schodech, vystoupíte z autobusu o zastávku dřív a domů dojdete pěšky, na nákup zajdete do blízké sámošky, nepojedete autem do nákupáku apod. Postupně si budete na větší porce pohybu zvykat, aniž byste se nějak zvlášť nutili lámat rekordy. Mimochodem, vyplatí se každý pohyb navíc pěkně zapsat, abyste viděli, jak svůj závazek plníte. Odtud už je jen krůček k tomu, abyste si našli i nějaký ten sport.

Ráno versus večer

Spousta lidí, kterým se dosud nepodařilo zařadit pravidelný pohyb do životního stylu, se odvolává na to, že když přijdou večer z práce, to poslední, na co mají náladu a energii, je právě cvičení. Ponechme stranou fakt, že díky pohybu se paradoxně můžete cítit mnohem méně unavení, to zaryté odpůrce cvičení stejně nepřesvědčí.

Ovšem řešení existuje! Prostě cvičte ráno! Vzhledem k tomu, že stačí třeba 20 minut, není vstávání posunuté nijak drastiky (a opět platí, že můžete začínat zvolna – první dny si dáte pětiminutovku a pomalu budete přidávat). Ranní pohyb je navíc podle odborníků prospěšný. Dodá energii a pozitivně (díky vyplaveným endorfinům) naladí na celý den.

Moderní pomocníci

Také už jste slyšeli o nejrůznějších „fitness výzvách“, které se lidé snaží dodržet na sociálních sítích? Možná je to cesta i pro vás! Nějaký on-line cvičební plán totiž také umí motivovat. Nemusíte s jeho pomocí zrovna trénovat na maraton, stačí, když třeba budete dělat denně dřepy apod.

Mimochodem, existují už i nejrůznější mobilní aplikace, které fungují na podobném principu a díky nimž můžete výzvy plnit.

Od věci není ani pořídit si například krokoměr nebo fitness náramek, který vám ukáže, kolik pohybu (nejčastěji kroků) za den zvládli a jak se zlepšujete.

Sdílené „neštěstí“

A nebo se pěkně postaru spolehněte na lidského parťáka. Co třeba se navzájem motivovat s někým, o kom víte, že má k pohybu podobný vztah jako vy? Třeba s kamarádkou, partnerem… Navzájem se budete nejen povzbuzovat, ale i kontrolovat. A není třeba si nic namlouvat, to je také potřeba!






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat