Když léčí zvířata. Pomoci můžou psi, včely i červi

Léčbu pomocí zvířat využívají lidé odpradávna. Pokud jste někdy strávili čas se psem, kočkou, koněm nebo jiným přátelským zvířetem, pravděpodobně máte alespoň představu, jak pozitivní může být interakce mezi člověkem a zvířetem. Léčit nás ale nemusí pouze ti čtyřnozí.

Pomoc štěkajících mazlíčků: Canisterapie

Je metoda podpůrné terapie, která využívá pejsky pro rehabilitaci tělesně či mentálně postižených, lidí trpících psychickými poruchami, depresí nebo pro ty, kteří se jednoduše cítí opuštěně. A těší se skvělým výsledkům. Tato forma terapie je ve světě již hojně rozšířená. Samotná přítomnost zvířete má velmi pozitivní účinky, kromě toho terapie dokáže například aktivovat paměť, komunikaci, schopnost učení a také je vynikajícím pomocníkem při rozvoji motoriky, ať už jemné nebo hrubé. Často canisterapie pomáhá autistům, kdy se prostřednictvím pejsků učí pacienti navazovat lepší kontakt s okolím.

Koňská síla v praxi: Hipoterapie

Použití koní v oblasti rehabilitace, je již dnes také velmi známé. V tomto případě jde spíše o pomoc lidem s fyzickými poruchami, ať už vrozenými či vlivem úrazů apod.  Podstatou léčby je jízda na koňském hřbetě a vnímání pohybu vznikajícím při jeho chůzi. Pacientovi tak pomáhá naučit se lépe ovládat svoji rovnováhu a postupně je možné docílit velkých pokroků při návratu koordinace a hybnosti tam, kde byla omezena. Jízda na koni učí nejen rovnováze, ale také soustředění, citlivému přístupu a toleranci.

Když pomáhá kočka: Felinoterapie

Využívá kontaktu s kočkami a svými účinky se podobá canisterapii. Cílem terapie je především odbourání stresu, navázání citových vazeb a pozitivně působí na psychický i fyzický stav pacienta. Kočky mívají zvláštní povahu, kdy na rozdíl od psů samy dají najevo, kdy už mají kontaktu s člověkem dost. Učí tím pacienty toleranci a ohleduplnosti. Tuto metodu je možné uplatnit například u dětí s poruchou chování.

Neobvyklí léčitelé: Larvoterapie

Už z názvu plyne, že v tomto případě se jedná o léčbu pomocí červů. Tyto larvy, vypěstované speciálně pro léčbu špatně hojících se ran používají už i některé tuzemské nemocnice. Larvy se aplikují například na proleženiny či bércové vředy a zbavují pacienta odumřelé kůže. Pojídáním špatné tkáně urychlují proces hojení. Tato metoda má skvělé výsledky a praktikuje se již odpradávna.

Včelí uzdravování: Apiterapie

U apiterapie jde o léčbu včelím jedem, který je výborným lékem pro pacienty trpící artritidou či revmatem a také výrazně snižuje hladinu cholesterolu. Jed se do těla aplikuje přímo včelím bodnutím. Tato terapie není však pro každého. U lidí s alergií na včelí jed je tolerance nulová.

Z historie až do 21. století: Hirudoterapie

Tohle není žádná novinka. Léčba pomocí pijavic má kořeny hluboko v dobách středověku a dodnes jsou stejně dobrými pomocníky. Pijavice sají krev a kromě toho vypouští sliny, které mají antibakteriální a protizánětlivé účinky. Dokážou nám pomoci při problémech s křečovými žilami, hemoroidy, vysokým tlakem či záněty.

Rybičky v akci: Garra Rufa

Tato terapie není přímo léčebná, zato je velmi příjemná. Spočívá v ponoření nohou do akvária plného miniaturních rybiček, které si rády pochutnávají na odumřelé kůži. Jemným oždibováním vám zajistí příjemnou pedikúru a neobvyklý zážitek. Na tyto rybičky lze narazit v thajských masážních salonech.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat