Vejce nebo sýry. Potraviny se špatnou pověstí, které jsou vlastně prospěšné

Říká se, že všechno zlé je pro něco dobré. A u jídla to, zdá se, platí také. Navíc některé potraviny mají nálepku zlosynů úplně nezaslouženě! Které zatracované dobroty nejsou tak škodlivé, jak se o nich traduje?

Vejce

Ještě nedávno před nimi všichni varovali v souvislosti s obsahem cholesterolu. Jenže pak se ukázalo, že to zdaleka nebude „tak horké“. Navíc klady vajec výrazně převažují případné zápory, jež byste u nich hledali. Jednak představují jeden z nejlepších zdrojů proteinů, jednak obsahují řadu důležitých živin. Takže se jich rozhodně nebojte!

Sýry

Špatnou pověst mají hlavně kvůli obsahu kalorií a tuku. Ovšem je zajímavé, že podle jisté studie obezitu nezpůsobují a mohou si je tak dopřát i ti, kteří hubnou. Kromě toho obsahují vápník, který prospívá kostem. Pozitivně pak působí i na zažívání – prospívají totiž zdraví střev. Takže až zase budete stát v obchodě u regálu se sýry, klidně pro nějaký kvalitní sáhněte!

Popcorn

Spousta lidí ho automaticky řadí po bok chipsů a dalšího nezdravého „zobání“ k televizi. Ovšem tím popcornu křivdíme. Pokud není ochucený (ale jen jemně solený, bez spousty chemie apod.), je nejen nízkokalorickou pochoutkou, ale navíc může tělu i prospět. Podle studie University of Scranton totiž obsahuje polyfenoly, což jsou velmi silné antioxidanty.

Káva

Také tento oblíbený nápoj byl dlouho na černé listině, především kvůli obsahu kofeinu. Jenže poslední dobou se ukazuje, že když to s ní vážně nepřeháníte, klidně si tři čtyři šálky denně dopřát můžete a ještě tím prospějete svému zdraví. Hovoří se o pozitivních vlivech kávy na játra, mozek, ale i srdce.

Čokoláda

Vyčítáte si každou kostičku čokolády, kterou prakticky potají slupnete? Nemusíte! Tedy pokud si pochutnáváte na skutečně kvalitní hořké čokoládě s vysokým obsahem kakaa (alespoň 70 %) a pokud nesníte na posezení celou tabulku (to kvůli spousta kalorií). Ale jinak se jí nevyhýbejte. Je totiž plná antioxidantů, které prospívají především mozku (zlepší náladu, pomohou se soustředěním i pamětí…). Navíc některé studie ukazují, že pozitivně působí i na srdce a cévy.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat