Co zařadit do jídelníčku, když se rozhodnete skoncovat s masem

Rozhodnutí, proč ze svého jídelníčku vyřadit maso a stát se (načas nebo navždy) vegetariánem, může mít řadu důvodů. Nicméně platí pro něj, že by si měl člověk dát pozor na to, jaké potraviny na talíř zařazuje, aby mu nechyběly některé důležité živiny.

Kterými potravinami se vyplatí předzásobit, abyste si přechod k vegetariánství co nejvíce usnadnili a nepotýkali se s nedostatkem vitaminů či minerálů, jež jsou většinou spojeny právě s dobrotami z živočišné říše?

Tempeh

Spousta začínajících vegetariánů zná prakticky jedinou „náhradu“ masa, kterou je tofu. Ovšem tempeh, který je v podstatě fermentovaným sójovým proteinem, představuje ještě zdravější alternativu. Nejenže má vyšší obsah bílkovin, ale navíc je skvělým zdrojem vitaminu B12, který se nachází i v mase.

Řecký jogurt

Tahle úžasná pochoutka má vyšší obsah bílkovin než klasický jogurt, a tak se vyplatí na jídelníček bez masa zařadit. Ostatně neobsahuje ani tolik sacharidů, což ocení i lidé, kteří se snaží zhubnout (samozřejmě mluvíme o jogurtu neochuceném, v němž je spousta přidaného cukru).

Konopné semínko

Že jej v obchodě v koutku se zdravou výživou zatím spíše obcházíte? To je škoda! Konopné semínko má lehce oříškovou chuť, a tak se úžasně hodí třeba do jogurtu. Jeho hlavní výhodou ale je, že obsahuje celé spektrum aminokyselin, čímž předčí i tolik oblíbená lnění semena nebo chia semena.

Quinoa

A když už jsme u semínek, nemůžeme vynechat quinou. Nejenže díky ní rozšíříte svůj repertoár příloh, ale navíc je bohatá na mangan, zinek a železo. Tyto důležité minerály jsou nejen klíčové pro řadu pochodů v našem těle, ale jsou spojeny především s živočišnými zdroji potravy.

Sójové boby (edamame)

Pod exotickým názvem edamame se skrývají nezralé lusky sójových bobů představují další skvělý zdroj bílkovin a navíc jsou nenáročné na přípravu (prostě se krátce povaří ve vodě nebo se přidají do zeleninové směsi a podusí). Obsahují také řadu cenných látek a potřebnou vlákninu.

Hummus

Těžko byste hledali chutnější formu cizrny. A navíc je tahle blízkovýchodní dobrota plná důležitých proteinů a vlákniny zároveň. Přidejte k tomu živiny z ingrediencí, jako je olivový olej (omega-3 mastné kyseliny), citron (vitaminy a antioxidanty), tahini (zdravé tuky a antioxidanty) nebo česnek (protizánětlivý s řadou cenných antioxidantů) a máte přímo studnici zdraví.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat