Nepravdy o spánku, kterým stále věříte a které ohrožují vaše zdraví

Je až s podivem, kolik potíží si sami způsobujeme tím, že podceňujeme spánek. Nejde jen o to, že jsme kvůli jeho nedostatku unavení, ale řada studií odhalila jasné dopady na náš zdravotní stav. Dlouhodobá spánková deprivace totiž vede k vyššímu riziku obezity, diabetu, ale také srdečních chorob, mozkové příhody nebo deprese či Alzheimerovy choroby.

Často si ovšem zdravý spánek sabotujeme sami – tím, že stále věříme některým mýtům, jež jsou s ním spojené. Na které se vyplatí konečně zapomenout?

Osm hodin? To je pro mě zbytečný luxus!

Tak předně – spánek by neměl být považován za luxus, jedná se o přirozenou potřebu našeho těla, které bez něho prostě nemůže fungovat tak, jak by mělo. A k oněm 8 hodinám nedospěli odborníci jen tak. Jedná se zkrátka o ideální dobu, kterou naše tělo vyžaduje pro efektivní regeneraci.

Náročný týden? To doženu o víkendu!

Chodíte v pracovní dny do postele v pozdních nočních hodinách, takže o oněch doporučovaných 8 hodinách spánku si můžete nechat tak jenom zdát, ale nijak vás to netrápí, protože to dospíte o víkendu? Pak vězte, že takhle to nefunguje. Spánek se nedá našetřit do zásoby a zrovna tak už si neodpářete, že svému organismu nedopřáváte dostatečný, pravidelný odpočinek. I kdybyste prospali celý víkend…

Ráno si přispím, jak budu posouvat budík

Máte budík nařízený na sedmou, ale nechce se vám vstávat, a tak ho posouváte o deset minut až do půl osmé s představou, jak jste si přispali? Skutečnost je bohužel jinde. Takovýto spánek do kategorie „kvalitní“ nespadá a vlastně byste udělali lépe, pokud byste hned vstali. Alespoň byste nebyli tak unavení!

Náhlé probuzení? Na něco se podívám

Občas se stane, že se člověk probudí uprostřed noci a nemůže rychle zabrat. Co teď? Většině z nás se nechce jen tak převalovat ve tmě, a tak sáhne po ovladači a na chvíli si pustí televizi. Chyba. Modré světlo z televize naruší i poslední zbytky spánku. Ostatně ani sáhnutí po knize není tak docela doporučováno. Člověk toužící po spánku by měl spíše zůstat ve tmě. A tak můžete vstát z postele a chvilku se projít zšeřelým bytem nebo třeba zkusit meditaci. Usnete rychleji a hlavně kvalitněji než u nočního vysílání.

Já už jsem stará, já už spát nepotřebuju!

Je pravda, že s přibývajícím věkem spousta spí lidí méně než mladší ročníky, nicméně to podle odborníků neznamená, že jejich tělo potřebuje méně spánku! Jen to znamená, že musejí být v posteli déle, aby oněch 8 hodin dosáhli. Za brzké buzení totiž u nich nestojí menší potřeba spánku, ale nejrůznější bolesti, neodbytný močový měchýř nebo některé druhy léků.






Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Kuřecí maso s rýží

(1 hlasů)

Pikantní polévka z karotky

(3 hlasů)

Kuře na paprice

(4 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat