Panická ataka. Naučte se bojovat se záchvaty úzkosti a strachu

Touto poruchou trpí velké množství lidí. Někteří o ní vědí, druzí stále ještě hledají příčiny, proč se jim zničehonic dělá zle. Nejedná se přímo o nemoc, ale záchvaty paniky nás dovedou úplně vyřadit ze života. Jak s nepříjemnou atakou bojovat, co ji vyvolává, a jaké jsou její příznaky?

O co jde?

Jedná se o poruchu psychiky. Návaly strachu, nevolností a úzkostí, které přicházejí nečekaně a bez zjevné příčiny. Někteří lidé takové stavy zažijí jen několikrát za život, jiní až několikrát denně. Příznaky jsou různé a některé z nich mohou v první chvíli působit jako stav vyžadující okamžité vyhledání lékaře. Mnoho lidí také při svých záchvatech lékaře volá, a ten po důkladné prohlídce zjistí, že jim nic není. Příznaky, které postižení atakou uvádějí, jsou následující:

  • Svírání v oblasti hrudníku
  • Zvracení
  • Zrychlené dýchání
  • Závratě
  • Napětí ve svalech
  • Sucho v ústech
  • Sevření hrdla – knedlík v krku
  • Zvýšení krevního tlaku
  • Obtížné dýchání
  • Návaly horka nebo chladu
  • Třes
  • Strach
  • Úzkost
  • Obava ze smrti
  • Depersonalizace

Proč zrovna já?

Panickou ataku spouští nečekaný příval stresu. Mnohdy nemusíte ani zaznamenat, že vaše tělo nějaký stres prožívá. V obchodě čekáte frontu u pokladny a najednou vám hučí v uších a máte pocit, že každou chvíli omdlíte. Donutí vás to utéct ven a za dvě minuty už vám nic není.

Problém je, že do budoucna jde už o naučené chování. Stane se vám to jednou nebo dvakrát a pak už budete pokaždé trnout hrůzou, zda vám v obchodě nebude zle znovu. Nakonec se všem místům, která spouštějí úzkostné epizody, vyhýbáte obloukem, až se bojíte vyjít z domu úplně.

Svým čekáním na další záchvat si jej přivoláváte. Ve chvíli kdy záchvat nastupuje, tělo přepne z normálního režimu do režimu nouzového. Do těla nám vyplaví adrenalin, krevní tlak se zvýší a mozek zahájí povel k útěku. V krátkosti je panická ataka podvědomým vyvoláváním strachu.

Jak si pomoci sám

Možnosti jak se zbavit panické poruchy jsou různé. V lehčích formách, kdy se záchvaty neopakují příliš často, si můžete pomoci sami tzv. léčbou šokem. Úmyslné vystavování se situacím, které záchvat vyvolávají, dávají postiženému pocit kontrolované nadvlády nad stavem. Na místo, kde se vám dělá zle, jdete s úmyslem záchvat přivolat a ne se strachem z něj.

Pokud se donutíte tyto situace zvládat, velmi vám to situaci ulehčí. Záchvat panické ataky trvá od několika sekund do dvaceti minut, většinou jsou spíše kratší. Pokud už víte, že záchvat přichází, donuťte se přečkat ho a neutíkejte z místa. Přesto, že jsou příznaky velice nepříjemné, v drtivé většině se nic nestane. Neomdlíte, nepozvracíte se, ani neumřete. Bojujte!

Když samoléčba nezabírá

Většina lidí trpí lehčí nebo střední formou poruchy. Pokud ale samoléčba nezabírá nebo cítíte, že nejste schopni zvládnout situaci sami, je načase, abyste zašli k lékaři. Ten se vám pokusí pomoci prostřednictvím psychoterapie nebo psychofarmak, jako jsou antidepresiva. Není to nic, za co by se člověk měl stydět, a neléčená panická porucha se vás může držet celý život.

Pokud ji nebudete řešit co nejdříve, následná léčba může být výrazně delší a složitější. Stav pacienta se může zhoršit natolik, že bude opravdu vyžadovat hospitalizaci. Pokud tedy máte dojem, že touto poruchou trpíte, svěřte se svému lékaři.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat