Prostreno.cz

Zdravému podzimu kralují naše jablka

Podzim možná není z hlediska zdraví tím nejlepším ročním obdobím, ale má jednu nespornou výhodu – začíná sezona jablek!

Zařadit jablka na jídelníček se rozhodně vyplatí. A věděli to už naši předkové. Jejich přesvědčení, že sníme-li jedno jablko denně, nebudeme potřebovat lékaře, se totiž jeví jako pravdivé.

Jablka jsou plná vitaminů a antioxidantů, mají dostatek vlákniny a nemusíte se jich nijak zvlášť bát, ani když se snažíte zhubnout – mají totiž poměrně málo kalorií a obsahují fruktózu, která se ve srovnání se sacharózou vstřebává pomaleji a v krvi udržuje stálejší hladinu cukru v krvi.

Toto ovoce navíc příznivě působí na naše zažívání. Jednak je tradičním prostředkem proti zácpě, pokud však jablka lehce podusíte, jsou skvělá i proti průjmům. Navíc je řada látek v jablkách prospěšná i pro střevní mikroflóru.

Nejlepší je samozřejmě nakupovat jablka v sezoně (máte proto nyní jedinečnou šanci), přednost dávejte těm českým. Na omak by měla být pevná a neměla by být otlačená nebo skvrnitá.

Oblíbenou formou jablek jsou i křížaly. U nich je však nutné pamatovat, že jejich výživová hodnota sušením klesá, navíc mají také mnohem více kalorií než jablka čerstvá. Je lepší připravit si křížaly doma (není to nic složitého – jablka nakrájíte na tenké plátky a dáte nad topení), průmyslově vyráběná sušená jablka jsou totiž většinou ošetřena sírou, aby nezhnědla.

Zdroj: www.eatthis.com, www.healthline.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Želví maso

(1 hlasů)

Mac and cheese recept

(1 hlasů)

Kuře na paprice

(4 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat