Vyhněte se nejčastějším chybám po cvičení, které hatí vaše snažení

Tipů a triků, jak správně provádět cviky a naplánovat zátěž jednotlivých partií, je plný internet. Mnoho z nás však zapomíná, že pro dosažení optimálních výsledků hraje klíčovou roli potréninková regenerace. Tápete v tom, co byste správně měli dělat po ukončení fyzické aktivity?

Přinášíme vám pět základních návyků, díky kterým vytěžíte z každého tréninku maximum.

Pěkně protáhnout

Většina žen se poctivě rozcvičuje na začátku tréninku, ale ihned po jeho ukončení míří do sprchy. Protažení po fyzické aktivitě je však stejně důležité jako protažení v rámci rozcvičky.

„Můžete se hýbat sebevíce, pokud ale budete zanedbávat potréninkový strečink, vytoužených výsledků se pravděpodobně jen tak nedočkáte. Kvůli nedostatečnému zklidnění organismu můžete následující den pociťovat únavu a ztuhlost procvičovaných partií. Jestliže protahování budete ignorovat dlouhodobě, můžete si navíc přivodit úrazy, které vás ze hry vyřadí nadobro,“ upozorňuje fitness expertka Samantha Clayton. Bezprostředně po tréninku, kdy jsou svaly stále zahřáté, se věnujte poctivému protažení alespoň pět minut a vaše tělo vám za to poděkuje.

Se saunou opatrně

Správné saunování má bezesporu blahodárné účinky na lidské tělo. Pokud ale vaše první kroky po lekci směřují na vyhřáté rošty, děláte chybu. Během cvičení dochází k rozproudění krevního oběhu a zvýšení tělesné teploty. Tělo tak musí vynaložit mimořádné úsilí, aby se dokázalo udržet v optimální teplotě. Tím, že organismus vystavíte dalšímu horku, mu navodíte zbytečný stres a navíc budete riskovat oslabení imunitního systému.

Inspirujte se například u profesionálních sportovců, kteří po tréninku nedají dopustit na osvěžující ledovou sprchu. Proud studené vody posiluje obranyschopnost organismu a také uleví namoženým svalům a šlachám.

Nepřeceňujte síly

Každý si někdy naloží více, než ve skutečnosti zvládne. Důležité ovšem je, abyste náročnou aktivitu neukončili náhle.

„Během cvičení dochází k neustálému zvyšování krevního tlaku. Pokud se zastavíte uprostřed provádění cviku, dostaví se závratě, v důsledků kterých se můžete zranit,“ varuje Samantha. „Nejlepším řešením je postupné snižování intenzity cvičení, které zaručí bezpečný a přirozený návrat srdeční frekvence do normálu,“ objasňuje fitness expertka.

Sprcha ihned?

Mnoho lidí po dokončení tréninku opouští tělocvičnu pouze po převlečení, jelikož dávají přednost soukromí v prostředí své domácí koupelny. I během takto rychlého přesunu však může dojít ke zbytečnému zanícení pleti. Veřejná sportoviště jsou totiž plná bakterií, které se snadno dostanou do otevřených pórů.

Než tedy vyrazíte na další lekci, přihoďte si do sportovní tašky pleťový čisticí gel. Hygiena prováděná na denní bázi není časově náročná a skvěle funguje i jako prevence proti šíření akné.

Jíst, či nejíst

Někteří lidé se po tréninku cítí hladoví, jiní jsou zase tak vyčerpaní, že na jídlo nemají ani pomyšlení. Častým příkladem jsou také ti, kteří si zakázali jíst po cvičení, aby opět nepřibrali.

„Hodně začátečníků buď úplně vynechává potréninkové jídlo, nebo si naopak dopřává nezdravé laskominy v domnění, že si po náročné fyzické aktivitě zaslouží náležitou sladkou odměnu,“ říká Samantha. „Ani jeden z těchto postupů není správný. Vynechávání jídel nevede k urychlení redukce hmotnosti  nedostatek živin tento proces naopak výrazně zpomaluje. Dočkáte se tak pouze kručícího žaludku a z dlouhodobého hlediska i ochablého svalstva,“ zdůrazňuje.

Svému tělu byste měli dodat kombinaci kvalitních bílkovin a sacharidů, a to zhruba 30 minut po ukončení fyzické aktivity. Doplníte tak potřebné palivo, které zajistí řádnou regeneraci a obnovu svalstva.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat