Prevence rakoviny v kostce

Mnoho z nás, ne-li všichni, známe někoho, komu byla diagnostikována rakovina. S takovouto informací se každý vyrovná po svém, ale pouze střízlivý pohled na danou věc může vést k úspěšnému vyléčení. Která tři banální opatření zachraňují životy?

Podle nejnovějších statistik rakovinou ročně onemocní 90 tisíc Čechů. U žen přitom vedou nádory prsu. Lékaři v této souvislosti apelují na zdravý rozum a hlásají, že každý pro své zdraví může udělat mnohem víc, než si myslí. Tušíte, jak riziko snížit na maximum? Tyhle tři věci ženy potřebují znát!

Přijetí zdravých návyků může znamenat rozdíl

Pravděpodobnost diagnostiky rakoviny spočívá v několika faktorech: záleží na rodinné historii, prostředí i životním stylu. Ačkoli rodinné zatížení ovlivníte jen těžko, za svá osobní každodenní rozhodnutí již zodpovídáte plnou měrou. V překladu řečeno, přes 70 % rizikových faktorů, které přispívají k diagnóze rakoviny, spadá do kategorie možností životního stylu.

Podle společnosti American Cancer Society každá žena, která se drží dál od tabáku, udržuje si zdravou váhu, pravidelně se pohybuje, jí zdravé množství ovoce a zeleniny, omezuje alkohol a vyhýbá se zpracovaným potravinám, má mnohem větší šanci, že se rakovině vyhne.

Nejčastější formy rakoviny u žen lze zjistit pomocí rutinních vyšetření

Jak již bylo řečeno, k nejčastějším onemocněním u žen patří rakovina prsu (123 milionů diagnostikovaných případů na světě rok co rok). Právě tento zmíněný druh lze včas odhalit s pomocí rutinních projekcí, jako je mamografie. Proto by dospělé ženy měly mamografické vyšetření podstupovat pravidelně a bez připomínek! Včasně stanovená diagnóza rovná se šance na normální život.

Vždy se vyplatí znát vlastní tělo

Leckdo by mohl namítnout, že nemá čas neustále se prohlížet. Jenže právě sledování sebe sama mnohým zachránilo život! Pokud totiž znáte své tělo, a to lépe než kdokoli jiný, můžete včas reagovat na případné fyzické změny a informovat o nich lékaře.

Ke špatným znamením přitom v této souvislosti patří změna zvyků střev nebo močového měchýře, nekončící lokální bolest, neobvyklé krvácení nebo výtok, hrudka v prsu, porucha trávení, potíže s polykáním, neutuchající kašel nebo chrapot. Dále platí, že pokud se ve vaší rodině rakovina již objevila, je vhodné být ve střehu a důkladně podstupovat všechna pravidelná vyšetření.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat