Tajemství šťastného života? Krátkodobé dojíždění do práce

Zmrzlina, čokoláda, pohodová práce, milování, zdraví či finanční nezávislost. Co ve vás vyvolává pocity štěstí? Ať odpovíte cokoli, pravděpodobně nepočítáte s tím, že pro některé je to krátkodobé dojíždění! Je ranní cesta do práce skutečně lepší než sex?

Kde kdo si láme hlavu nad tím, jestli existuje recept na šťastný život. Některé studie hlásí, že líbivé pocity vyvolává kontakt s domácím mazlíčkem, další ankety se přiklánějí k verzi, že štěstí zaručuje nadbytek blahobytu v kombinaci s dobrými rodinnými vztahy. Teď se navíc ukazuje, že lidé jsou více pozitivně naladění, pokud každé ráno cestují do práce! Dojíždění je prý dokonce lepší než sex! Jak se na něco takového přišlo?

Chvíle, kdy nikdo po nikom nic nechce

Podle nedávného průzkumu časopisu Time Out, kterého se zúčastnilo 3000 Londýňanů, přináší tamním obyvatelům příjemné pocity krátkodobé dojíždění. Uvedlo to více než 84 procent dotazovaných, který ranní cestu do práce dokonce přirovnávají k sexu. Má to ovšem háček. Abyste byli jako oni, nesmíte ve veřejné dopravě strávit víc než 30 minut, ideálně však jen pouze 15 minut. Cokoli nad tyto hodnoty přispívá spíš ke stresu. Kroutíte hlavou, že něco takového snad ani není možné? No, jak se to vezme…

Tajemství ukryté v čase

Podle jedné studie provedené na univerzitě Waterloo, kterou publikoval časopis World Leisure Journal, existuje přímá souvislost mezi dobou dojíždění a blahobytem. Osoby, které jsou nucené cestovat do práce o něco déle, hlásí nižší celkovou spokojenost se životem. Zpráva naznačuje, že toto spojení je způsobeno pocity časového tlaku. Dojíždějící, kteří tráví značné množství času na silnici, vykazují zvýšené úrovně stresu, už jen kvůli kolonám a chaosu, který na cestách panuje. Ostatně, to potvrzuje i další vědecké zjištění.

Jak dojíždění obrátit ve svůj prospěch?

Studie z roku 2012 publikovaná v americkém časopise Preventive Medicine také našla souvislost mezi dlouhými dojížďkami a negativními vedlejšími účinky. Podle studie „zvýšená frekvence dojíždění je spojena se sníženou kardiorespirační schopností, zvýšenou hmotností a dalšími ukazateli metabolického rizika“, což znamená, že nešťastníci, kteří ráno tráví delší čas v metru, autě nebo autobuse, jsou celkově nezdraví. Patříte k nim? Pak si cestou do práce aspoň pusťte oblíbenou hudbu, která může produkci stresového hormonu kortizolu snížit.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Cuketová polévka se sýrem

(4 hlasů)

Čočka na kyselo

(3 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Berane, týden 15. pro tebe v roce 2024 znamená úžasnou změnu nálady a energie. Zplanetárního hlediska se Mars, tvůj vládnoucí a pozitivní planeta, pohybuje do tvého znamení na začátku týdne. Toto přináší zvýšený po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat