O víkendu si přispěte. Podle vědců možná budete žít déle

Musíte přes týden vstávat hodně brzy do práce? Nechceme vás strašit, ale tím podstatně zvyšujete riziko předčasného úmrtí. Co dělat, aby k tomu nedošlo? To je jednoduché – sobotní i nedělní dopoledne je třeba trávit v posteli!

Ještě donedávna odborníci pevně stáli za tím, že bychom své spánkové vzorce neměli měnit, protože jedině tak budou naše cirkadiální rytmy zdravě nastavené. V podstatě tím chtěli říct, ať chodíme spát a vstáváme vždy ve stejnou dobu, aby v tom tělo nemělo zmatek. Ze všech sil jste se snažili tohle doporučení dodržovat? Už to nedělejte. Všechno je totiž jinak a začala platit zcela nová pravidla!

Víkendové ranní ptáče vážně nikam nedoskáče

Švédští experti působící na Stockholmské univerzitě provedli studii, jejíž závěry byly publikovány v magazínu Journal of Sleep Research. Vyplývá z nich, že lidé, kteří během pracovního týdne sní v průměru pět hodin denně, vykazují vyšší riziko předčasného úmrtí. Takové tvrzení zřejmě není žádnou novinkou, což vám teď asi blesklo hlavou.

Nicméně za další objevený poznatek platí, že když si jedinci, co od pondělí do pátku noční odpočinek zanedbávají, o víkendu hodně přispí, pravděpodobnost brzkého odchodu na onen svět se naopak lehce snižuje. Z toho výzkumníci usuzují, že si takhle při sobotě či neděli můžete v klidu „smáznout“ spací dluh, čímž si možná prodloužíte životnost. Pravdivost tohoto šokujícího názoru podpírá i to, že celý výzkum měl takřka neuvěřitelné rozměry, přičemž šlo o jeden z nejdůkladnějších vědeckých počinů poslední doby. Jak to celé probíhalo?

Sonda do hlubin postelí i černých kronik

Experti přezkoumali několik předchozích studií, tudíž měli k dispozici data o spánkových návycích bezmála 50 tisíc osob. Souběžně nahlédli i do údajů ohledně úmrtnosti, jež se nashromáždila za celkem 13 let. Závěrečná analýza pak přivedla odborníky k jasnému postoji – dlouhý víkendový spánek kompenzuje ten kratší týdenní, což může pozitivně ovlivnit i délku života.

„Naše poznatky jasně dokazují, že týdenní spánkový deficit není rizikovým faktorem úmrtnosti, pokud je kombinován s dlouhým odpočinkem ve volných dnech. Proto si o víkendu klidně přispěte i devět hodin, opravdu to má své opodstatnění,“ vysvětlují autoři studie, kteří tak popírají všechno, co kdy o nočním odpočinku a jeho pevných pravidlech bylo řečeno či doporučováno. Tak uvidíme, jak dlouho tenhle názor přetrvá, než ho vystřídá zase úplně opačný!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Kuřecí maso s rýží

(1 hlasů)

Boloňské špagety

(2 hlasů)

Čočková polévka

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:07
54 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:22
34 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:17

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat