Silné kosti i dobrá nálada. Sluneční paprsky nemusejí jen škodit

Kam nechodí slunce, chodí lékař. Tohle pořekadlo platí ve všech ohledech. Že se za pomoci sluníčka můžeme krásně opálit (samozřejmě za použití krémů s ochranným UV faktorem), víme všichni. Ale sluneční paprsky mají na naše tělo a organismus mnohem více blahodárných účinků.

Po přečtení tohoto článku pochopíte, proč je sluníčko pro naše tělo tak důležité.

Odbourá únavu

Při působení paprsků naše tělo lépe vstřebává tolik potřebný kyslík a díky tomu využívá energii mnohem lépe. To má za následek odbourání celkové únavy a produkci serotoninu, díky kterému se cítíme šťastní a spokojení.

Zkvalitní spánek

Všimli jste si, že když ráno vstáváte a za okny svítí slunce, vstává se vám mnohem lépe a cítíte se odpočatí? Je to způsobeno nejen tím, že je venku krásně, ale i hormonem melatoninem, který při své vyšší hladině v období letních měsíců odbourává únavu.

Reguluje hladinu cholesterolu

Nejen že díky slunci máme v letních měsících dostatečný přísun vitaminu D, ale ten získáváme i přeměnou cholesterolu ukrytého hluboko v tukových žlázách. Což celkově vede ke snižování hladiny cholesterolu, což je pro naše zdraví velmi prospěšné.

Posiluje imunitu

Samotný pobyt na slunci výrazně zvyšuje množství a aktivitu bílých krvinek. Zvyšuje se také produkce protilátek, které pomáhají ničit nebezpečné viry způsobující infekce. Celkově máme v letních měsících mnohem lepší imunitu.

Snižuje krevní tlak

Slunce zahřívá kůži a tím zvyšuje krevní oběh, cévy a kapiláry se rozšiřují a díky tomu může klesnout vysoký tlak, který patří mezi časté civilizační choroby. Píšeme zde ovšem o slunečním svitu, nikoli o pobytu lidí trpících vysokým tlakem v polední výhni uprostřed léta.

Chrání před některými typy rakoviny

Slunce přichází do spojitosti s rakovinou spíše jako viník, než jako ochránce. I přesto se vědcům povedlo dokázat, že lidé, kteří se rádi a rozumně vystavují slunci, trpí méně rakovinou prsu, tlustého střeva, močového měchýře a žaludku.

Nic se ale nesmí přehánět a je nutné používat ochranný UV faktor, abyste si nepřivodili rakovinu kůže!

Zvyšuje plodnost

Díky snížené hladině melatoninu, která potlačuje schopnost oplodnění, mají páry pokoušející se o miminko v létě mnohem vyšší šance. A také je to mnohdy tím, že párům v létě nebývá chladno, chodí odhalení a jejich orgány jsou prokrvené, takže mají mnohem větší chuť na sex.

Prospívá kostem

Vitamin D, který získáváme ze slunce, působí i na zdraví kostí. Tělo díky němu dokáže vstřebat až 30 % veškerého vápníku. Zejména po prázdninách si rodiče všímají, jak jejich děti v období léta rychle vyrostly. Je to způsobeno právě dostatečným přísunem vitaminu D.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:28
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:36

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat