Pobyt v přírodě je skutečně lékem na stres, choroby srdce a cukrovku

Pobyt a především pohyb v přírodě a zelených částech měst je prevencí řady onemocnění. Prokázali to vědci z University of East Anglia, kteří analyzovali data zahrnující tři stovky milionů lidí z dvaceti zemí světa. Ze studie vyplývá, že lidé pobývající často venku, na čerstvém vzduchu v zeleni a především divoké přírodě jsou více chráněni před negativními účinky stresu, chorobami srdce a cév, vysokým krevním tlakem a diabetem typu 2.

Město versus venkov

„Trávení času v přírodě prokazatelně dodává člověku pocit lepšího zdraví, ale dosud nebyl vliv přírody na naši celkovou pohodu v dlouhodobém měřítku plně chápán. Každopádně snižuje riziko diabetu typu 2, chorob oběhové soustavy, předčasného úmrtí a předčasného porodu a zvyšuje délku spánku,“ tvrdí autorka výzkumu psycholožka Caoimhe Twohig-Bennett.

A třebaže lidé žijící v přírodě na venkově si vedou lépe než ti ve městech, lidé žijící v zelených čtvrtích a parcích jsou na tom lépe než ti z rušných ulic a středu aglomerací bez zeleně.

Prevence i léčba

Pobyt v přírodě působí nejen psychologicky, ale pomáhá také kvalitnější vzduch, pohyb a styk s bakteriemi, které posilují imunitní systém a snižují chronické záněty.

„Velmi často saháme po lécích, když nám není dobře. Ale pobyt ve zdraví podporujícím prostředí je stále častěji uznávanou jak preventivní metodou, tak léčebnou. Náš výzkum dokazuje, že rozměr těchto blahodárných účinků může být dost silný i pro klinický výsledek,“ tvrdí profesor Andy Jones z University of East Anglia.
 







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat