Kdy a proč se vám může zpozdit menstruace

Jak už to tak bývá, co pro jednoho znamená štěstí, v tom ten druhý vidí smůlu. Zrovna právě teď nevíte, na jakou stranu se přidat, neboť ta zpropadená menstruace ne a ne přijít? Ještě neházejte flintu do žita! Kromě těhotenství existuje mnohem víc důvodů, proč tomu tak je!

Už je to pár dní, co se měla dostavit tak zvaná „červená návštěva“, ale zatím nic nenasvědčuje tomu, že potřebujete vložky nebo tampony. V čem je problém? Seznam příčin je pěkně dlouhý!

Těhotenství

Toto je obvykle první a pravděpodobně nejzřejmější závěr, který napadne každou ženu, která již zahájila menstruační cyklus. Pravdu? Většina příznaků těhotenství je těm před menstruací dost podobná. Pro klid v duši je proto vhodné koupit si těhotenský test a tuto možnost popřípadě ihned vyloučit.

Nemoc

Obecně platí, že při nemoci (například celiakií či cukrovce) tělo vypíná funkce, které nepovažuje za důležité. Reprodukční cyklus přitom může být jednou z těchto funkcí. Tělo si náhle usmyslí, že vás menstruace na jeden měsíc zbaví úplně, nebo ji odsune do té doby, než nemoc dostane pod kontrolu. I to se stává.

Hubnutí

Změny tělesné hmotnosti mohou ovlivnit hypotalamus. Jedná se o žlázu v mozku, která je zodpovědná za regulaci tělesných funkcí, včetně menstruačního cyklu. Pokud náhle rapidně zhubnete, tělo přestane produkovat estrogen, díky kterému organismus dostává signál „ke krvácení“. A pozor, v případě, pokud naopak výrazně přiberete, dochází k nadbytku estrogenu, což taktéž ovlivňuje ovulaci.

Stres

Pokud se ptáte, „proč ještě nenadešel čas“, zamyslete se nad svým životním stylem v posledním měsíci. Uzávěrka v práci? Úmrtí v rodině? Když tělo ovlivňuje stres, dochází k produkci stresových hormonů kortizolu a adrenalinu. To může menstruaci taktéž „přibrzdit“ – stejně jako přepracovanost.

Náhlá změna plánu nebo klimatu

Náhlá změna v rozvrhu může způsobit potíže s vnitřními hodinami těla. Jedná se o mechanismus, který organismus používá k regulaci hormonů. Narušení rozvrhu a vychýlení od původního plánu vás může rozrušit natolik, že se menstruace nedostaví buď vůbec, nebo se zpožděním. Podobně to funguje i u cestování do jiných zemí, ve kterých panuje odlišné klima.

Kojení

Prolaktin je hormon zodpovědný za produkci mateřského mléka. Tento hormon zároveň potlačuje ovulaci, což představuje absenci menstruačního krvácení. To však neznamená, že nemůžete otěhotnět. Stává se, že ovulace přichází dříve než menstruace, proto je vhodné používat vhodnou ochranu.

Léky

Ano, i užívání léků ovlivňuje menstruační cyklus. Hodně se v této souvislosti hovoří o antikoncepci, kortikosteroidech, antipsychotikách a chemoterapii.

Syndrom polycystických ovarií

Polycystický ovariální syndrom je zdravotní stav, který způsobuje nerovnováhu ženských pohlavních hormonů. Může stát za vznikem cyst na vaječnících, „zablokování ovulace“, nadměrným růstem vlasů, zvýšením hmotnosti, akné a neplodností. Lékař přitom tento stav potvrzuje na základně krevního testu.

Nepravidelnost štítné žlázy

Štítná žláza je zodpovědná za regulaci metabolismu v těle. Kdykoli s ní máte problém, můžete zaznamenat změny v menstruaci. Nadměrně aktivní štítná žláza (hypertyreóza) zpravidla způsobuje, že je menstruace méně častá a slabá.

Menopauza

V průměru se ženy dostávají do menopauzy ve věku 51 let. Dva až osm let před menopauzou se lze setkat s perimenopauzou. Tělo produkuje méně estrogenu a tím dochází ke změnám v menstruačním cyklu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat