Káva snižuje chuť na mlsání, marihuana ji naopak zvyšuje

Lidé kouřící marihuanu trpí silnými chutěmi na svačinky a mlsání. Jenže konzumace takových pochutin zvyšuje denní energetický příjem a prokazatelně souvisí s obezitou. Podle vědců z Illinois působí opačně jiná droga – kofein. Naopak potlačuje obecně pocity hladu a chuť na sladké či nejrůznější pochutiny.

Podle neurologů z Northwestern University působí kofein a THC na stejné centrum v mozku. Ale jsou svým způsobem antagonisty. Zatímco THC zvyšuje chuť na jídlo a pocity hladu, kofein působí naopak.

Nicméně studie naznačuje, že kofein neurychluje metabolismus, ale spíš potlačuje pocity hladu a snižuje množství zkonzumované potravy, čímž přispívá k hubnutí.

„Endokanabinoidové dráhy v mozku můžou ovlivňovat chování související s konzumací potravy, klasická příčina vztahu mezi užíváním marihuany a mlsáním,“ tvrdí doktorka Marilyn C. Cornelis z Northwestern University v Illinois.

Káva jako pomocník v práci

Káva má, jak se zdá, oproti THC řadu pozitivních vlastností. A navíc dokáže pomoci i v práci, kde marihuana rozhodně své místo nemá. Nejde jen o to, že spolehlivě zaženě únavu! Kofein totiž prokazatelně podporuje týmovou práci a zvyšuje soustředěnost.

Psychologové z Ohio State University provedli několik experimentů, při nichž testovali účinky kávy bez kofeinu a kávy s kofeinem na výkonnost zaměstnanců. Z výsledků vyplývá, že lidé, kteří pijí kávu s kofeinem, nejenže vydrží u úkolu déle, pracují týmověji a mají lepší výsledky, ale navíc hodnotí práci pozitivněji než ti, kdo pijí kávu bez kofeinu. Na počátku experimentu přitom nikdo z účastníků netušil, jestli dostává kávu s kofeinem či bez něj.

„Celkově z výsledků jasně vyplývá, že kofeinová káva zvyšuje bdělost a soustředěnost. Osoby, které pily kávu s kofeinem, také při řešení tématu vyslovovaly více nápadů. Myslíme si, že když jsou lidé více čilí, vnímají sebe a ostatní členy skupiny jako oddanější a to vede k pozitivnímu postoji,“ tvrdí doktor Amit Singh z Ohio State University.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Vanilkové vafle

(40 hlasů)

Snídaně s malinami

(20 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat