Cvrčci a hmyz obsahují speciální vlákninu, která léčí střeva a záněty v těle

Američtí vědci mají další důvod, proč zařadit hmyz do jídelníčku každého člověka. Cvrčci a jiní podobní bezobratlí totiž obsahují speciální formu vlákniny, která se nevyskytuje v zelenině a ovoci. Tato vláknina podporuje pro lidské zdraví nezbytné střevní bakterie, je prevencí střevních potíží, zánětů v těle a tím i prevencí řady neduhů včetně depresí, rakoviny či obezity.

Hmyz je bohatým zdrojem nestravitelného chitinu a dalších druhů vlákniny, na nichž hodují zdraví prospěšné střevní bakterie. Pokud se tedy člověk pravidelně živí cvrčky či moučnými červy, má mnohem zdravější střevní mikroflóru, silnější střeva, zdatnější imunitní systém, je chráněn před záněty a mnoha civilizačními chorobami.

„Jedlý hmyz se těší velkému zájmu. V Evropě i USA je předmětem diskusí jako trvale obnovitelný a pro přírodu šetrný zdroj bílkovin. Náš výzkum dokazuje, že má cenu nadále zkoumat a podporovat konzumaci hmyzu jako cenný zdroj živin,“ uvedla doktorka Valerie Stull z University of Wisconsin-Madison.

V experimentálním výzkumu prokázala, že konzumace moučky z cvrčků vede nejen ke zlepšení skladby střevní mikroflóry, ale také ke zlepšení kondice střev a výraznému úbytku enzymů v krvi, které souvisejí s rozvojem zánětů v těle.

Kobylka místo steaku?

Západní lidé už dávno odvykli konzumaci některých živočichů, kteří jsou pro jiná etnika naprosto běžným zdrojem živin. Zatímco v Asii či Africe je hmyz na menu dodnes, v Evropě a Americe konzumace kobylek, švábů či housenek vyvolává v mnoha lidech nevolnost. Jenže s rostoucími důkazy o nezdravých účincích konzumace červeného masa a také o zhoubném vlivu jeho produkce na životní prostředí nelze přehlížet vědecká fakta hovořící pro konzumaci hmyzu jako zdroje bílkovin. Nejenže hmyz poskytuje ve stejném hmotnostním množství více bílkovin a kvalitnější skladbu aminokyselin než třeba hovězí, ale podle nejnovějších výzkumů je také mnohem kvalitnějším zdrojem železa.

„Ve srovnání s hovězím jsou kobylky a cvrčci mnohem lepším zdrojem řady živin, zvláště železa, pro které bylo hovězí jako zdroj velmi ceněno,“ uvádí Americká chemická společnost.

Hmyz je také trvale udržitelným zdrojem bílkovin. Produkce jednoho kilogramu bílkovin z hmyzu je mnohem méně náročná na prostor, energii, vodu a finance než produkce kila bílkovin z hovězího. A souvisí s mnohonásobně menším množstvím emisí skleníkových plynů.

Doktor Yemisi Latunde-Dada ale také zdůrazňuje, že ze cvrčků a kobylek se železo vstřebává do krve mnohem lépe než z hovězího. Ze sta gramů tohoto hmyzu ho člověk získá také o dost víc než ze sta gramů hovězího. Navíc je hmyz skvělým zdrojem vápníku, mědi a zinku.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
5 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat