Léčbu antibiotiky zbytečně nekomplikujte

Antibiotika nejsou pro střevní mikroflóru nijak prospěšná. Je důležité vždy léky poctivě dobrat, aby se tělo vyléčilo a aby se mohlo co nejrychleji soustředit na obnovu zničených střevních bakterií. Proto se vyvarujte zbytečných chyb při jejich užívání, ať vás nečeká další dávka.

Slunce

Při braní antibiotik se doporučuje nevystavovat se slunečnímu svitu. Léky v kombinaci se slunečními paprsky mohou způsobovat ošklivé alergické reakce a kožní vyrážky. Sluníčku se vyhýbejte i několik dní po jejich dobrání.

Kyselé šťávy

Kyselé šťávy, džusy, limonády, citrony, pomeranče a zejména grepy rozhodně vynechte ze svého jídelníčku, pokud se léčíte pomocí antibiotik. Kyselost obsažená ve šťávách a ovoci může způsobovat ošklivé kožní vyrážky a zažívací potíže.

Mléčné výrobky

Problémem mohou být i mléčné výrobky a samotné mléko. Mléko obsahuje vápník, který tvoří s některými druhy antibiotik pevnou vazbu v žaludku a znemožňuje vstřebání léku a jeho následné účinkování. Nejen mléko, ale i minerální vody, minerální doplňky stravy nebo žaludeční suspenze, které se používají při bolestech žaludku či pálení žáhy, mohou s antibiotiky reagovat stejně. I jim byste se měli vyhnout.

Alkohol

Některá antibiotika zpomalují odbourávání alkoholu. To může způsobit nepříjemné stavy jako je závrať, zvracení, rudnutí obličeje, bolesti hlavy, bolesti hrudníku a neschopnost popadnout dech. Navíc antibiotika i alkohol zatěžují játra. Kombinace obojího není vůbec zdraví prospěšná.

Nepravidelné užívání

Dodržování intervalů a předepsané dávky je při braní antibiotik klíčové. Pokud totiž nebudete svědomitě dodržovat dávkování a interval, hrozí, že dávka nebude dostatečná, a bakterie, které se snažíte zahubit, využijí momentu, kdy v těle nekoluje tolik obranné látky a stanou se vůči ní rezistentní. Celá léčba je potom k ničemu.

Předčasné ukončení léčby

Antibiotika je vždy nutné dobrat celá. Mnoho pacientů léčbu předčasně ukončí, protože se cítí lépe, ale to lékaři rozhodně nedoporučují. Je důležité dobrat všechny předepsané dávky, aby byla bakterie dokonale zahubena a nehrozilo, že se choroba vrátí a nebude vůči další léčbě antibiotiky imunní.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Kuře na paprice

(4 hlasů)

Kotlety na víně

(3 hlasů)

Italská fazolová polévka

(5 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat