Prostreno.cz

Základy zdravé snídaně. Pravidla, která musíte znát

Věnujte snídani každý den pozornost, kterou právem zaslouží. Koupit si u stánku koblihu a u automatu kafe rozhodně nestačí.

Na co bychom ráno neměli u snídaně zapomínat?

1. Nevynechávejte ji

Největším prohřeškem, kterého se v souvislosti se snídaní můžete dopustit, je samozřejmě vynechat ji. Snídaně pomáhá nastartovat metabolismus, ovlivňuje jeho fungování (a mimo jiné tedy i například spalování tuků) na celý den.

2. Neodsouvejte ji

Nejlepším časem pro snídani je doba přibližně hodinu po probuzení. Pokud jste zvyklí ráno po vyskočení z postele nejprve cvičit, pak pro vás platí pravidla trochu odlišná – ještě před rozcvičkou snězte něco malého a po ní – v době od 30 minut do 2 hodin po cvičení – sáhněte po snídani bohaté na proteiny a sacharidy.

3. Nezapomeňte na bílkoviny a vlákninu

Právě tyto dvě živiny vás zasytí na celé dopoledne, zatímco sáhnete-li po něčem sladkém, budete mít po dvou hodinách hlad. Nemluvě o tom, že kvalitní proteiny a vláknina na rozdíl od jednoduchých cukrů prospívají našemu zdraví.

4. Nepřežeňte to s kofeinem

Začít den šálkem kávy je pro mnohé z nás rituál. Pokud zůstane u jednoho šálku, nic se neděje, naopak. Bylo dokázáno, že toto množství přispívá k prevenci řady nemocí, ale také například zlepšuje paměť. Nicméně příliš kofeinu našemu organismu zrovna dvakrát neprospívá. Jestliže vaše ranní spotřeba kávy převyšuje onen jediný šálek, zkuste se tohoto zvyku zbavit. Nápoj můžete nahradit například zeleným čajem.
 





Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat