I mezi medy jsou rozdíly. Nejzdravější je ten z květů vřesu

Manukový med je považován za lék, nikoli obyčejné sladidlo. Obsahuje totiž velké množství antioxidantů a antibakteriálních látek, takže ho lidé používají při vředech, refluxu či kožních potížích. Jeho cena je však vysoká, musí se totiž dovážet až z Nového Zélandu. Vědci z Irska ale zjistili, že evropská krajina nabízí med ještě kvalitnější, než je ten manukový. A to z květů vřesu.

Vědci z Dublin City University testovali několik druhů irských medů na obsah antioxidantů a léčivých látek. A zjistili, že med, který včely vyrábějí z nektaru vřesu, je ještě bohatší na antioxidanty než med manukový.

Z výzkumu také vyplývá další zajímavá věc. Medy z měst jsou bohatší na fenolické látky (mající antioxidační účinky) než medy z venkova. A to proto, že medy z měst včely produkují přinášením nektaru z mnoha druhů rostlin, zatímco na venkově se zemědělskou krajinou produkují většinou jednodruhové medy ze zemědělských plodin.

„Rozdíl ve složení medu z měst a venkova odráží rozdíl ve skladbě květeny v městech a na venkově. Města dnes nabízejí pestřejší směsici kvetoucích rostlin než venkov,“ tvrdí profesorka Jane Stout z Trinity College Dublin.

Z jejího výzkumu tedy vyplývá, že nejbohatším na antioxidanty je med vřesový, následuje manukový a pak tmavé lesní medy vznikající z mnoha zdrojů rostlin a mšic.

„Je pro nás vzrušující, že jsme prokázali, že irský vřesový med se může obsahem fenolických látek rovnat medu manukovému,“ dodala doktorka Blánaid White z Dublin City University.

Proč dát šanci medu

Ať už máte doma v zásobách med květový, lesní, manukový nebo kterýkoli jiný, rozhodně byste ho měli zažadit nejen do svého jídelníčku. Že se medem dá i léčit, to je všeobecně známá věc. Chřipka, nachlazení, záněty dýchacích cest, zácpa – s nimi si včelí produkt snadno poradí. Ovšem málokdo tuší, že jedno z nejstarších sladidel v dějinách má široké uplatnění také v kosmetice. Čím vším vám bude prospěšný?

Med spolehlivě zničí bakterie, které stojí za vznikem nenáviděných pupínků a předejde tvorbě jizev. Stačí si malé množství nanést na vyčištěný obličej, nechat 15 až 20 minut působit, poté opláchnout. Při pravidelném opakování nebude za chvíli po akné ani stopy!

Trápí vás spíše vrásky? V tomto případě speciální masku složenou z polévkové lžíce medu a poloviny avokáda. Směs rovnoměrně „naskládejte“ na obličej a po 20 minutách odstraňte vlhčeným ubrouskem. Tohle tajemství vám vyhraje boj se stárnutím na celé čáře!

Na med ostatně sázela už Kleopatra, která si ho ráda přidávala do lázně. Proč tedy nejít v jejích stopách a neodkoukat tajemství krásy jedné z nejpřitažlivějších žen všech dob! Rozpusťte 3 polévkové lžíce medového pokladu v šálku teplé vody, tekutinu si nalijte do vany a užívejte si odpočinek, který přinese výsledky.

Zdobí vaši hlavu vysušené „vrabčí hnízdo“? Nepanikařte, tohle občas potká skoro každého. Naštěstí je tu dostupná forma nápravy, která dá hřívu zase do pořádku. Recept? Kapka medu přidaná do dávky šamponu! Zbývá už jen umýt vlasy tak, jak jste zvyklí.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat