Chuť kávy je ovlivněna i šálkem, ze kterého ji pijete

Není kafe jako kafe? Už to tak vypadá, protože když prý jeden druh tohoto nápoje nalijete do různě barevných nádob, při konzumaci na vás bude působit rozdílnými způsoby. Připadá vám to jako hloupost? Pro toto tvrzení existují důkazy!

Že chuť kávy dokážou od základů změnit jen přidaná ochucovadla, kterými si mnozí tento lahodný nápoj vylepšují? Ačkoli to pochopitelně zní hodně logicky, nemusí tomu tak být vždycky. Věřili byste tomu, že černé zlato popíjené z bílého šálku „šmakuje“ docela jinak, než kofeinový nakopávač z hrnku barevného? Tedy alespoň tím se v poslední době zabývali vědci, kteří přišli vcelku se zvláštní domněnkou…

Zázrak, kouzlo, či pouhý pocit?

Závěry americké studie publikované v magazínu Flavour jsou velkým překvapením pro všechny vyznavače jedné z nejpopulárnějších tekutin světa. Do rozsáhlého průzkumu inspirovaného baristy bylo zahrnuto několik stovek jedinců, kteří v rámci pokusu dostali tři „porce“ stejného druhu kávy.

Tekutá vzpruha byla účastníkům nejprve servírována v čirém šálku, poté v čistě bílém a nakonec v modrém. Cílem bylo zjistit, do jaké míry tahle vizuální „kamufláž“ ovlivňuje chuť i požitek z onoho nápoje. Když došlo na „lámání chleba“, tedy finální analýzu získaných dat, nestačili se výzkumníci divit. A vlastně i samotní aktéři kofeinové studie!

Síla barevného kontrastu, která mate smysly

Názory zkoumaných ochutnávačů byly kupodivu hodně podobné. Většina z nich totiž tvrdila, že kafe v bílé nádobě mělo intenzivnější příchuť a bylo méně sladké v porovnání s tím, jež se pilo z modrého či průhledného hrnku. Na základě toho vědci došli k myšlence, že čím výraznější barevný kontrast, tím větší to má podvědomý vliv na chuťové pohárky dobrovolníků. Ale jak je to možné?

Dobrá otázka, nicméně na vědecky podloženou odpověď si zřejmě budeme muset ještě nějakou chvíli počkat. Ani vyškolení experti totiž nemají pro tento jev dosud žádné logické vysvětlení, jež by do situace vneslo trochu světla. Každopádně jedno je jisté, bez ohledu na vzhled nádobí byste to s denní konzumací kávy neměli přehánět. Nezapomínejte na to, že povolený a bezpečný „limit“ jsou maximálně čtyři porce kofeinu!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

20 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:54
9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat