S pitím nápojů přímo z plechovek raději ihned přestaňte

Pokud patříte k těm, kterým čerstvá voda z kohoutku nepřijde vhod a místo ní kupujte limonády či pivo v plechovkách, tak je nepijte přímo z nich. Jinak si do těla pozvete opravdu nezvané návštěvníky. Co všechno lze na nápojových plechovkách nebo dokonce uvnitř najít?

Myši a potkani

Plechovky jsou často skladovány v halách, sklepech, skladech, ale také na pultech obchodů, kde se často vyskytují nejrůznější hlodavci. Ty přenášejí zákeřnou leptospirózu. Leptospiróza je horečnaté bakteriální onemocnění, které je rozšířené prakticky po celém světě. Řada příznaků leptospirózy je stejná i pro jiná běžná onemocnění, takže je někdy opravdu těžké dospět k správné diagnóze. Nejčastěji se u nakažených jedinců setkáváme s vysokými horečkami, zimnicí, krutými bolestmi svalů, kloubů a hlavy, bolestmi břicha a nevolností. Neléčená choroba přechází do stavu žloutenky a selhávání ledvin. Tato nemoc často bývá smrtelná, pokud se včas neodhalí.

Chemikálie

Plechovky vyráběné z hliníku a barvené nejrůznějšími nátěry obsahují řadu chemikálií, mezi nimi také bisfenol A, která nemá pozitivní vliv na imunitní systém člověka. Pitím z plechovek se nebezpečné látky dostávají do našeho těla, což může nepříznivě ovlivňovat, mimo jiné, i funkci endokrinního systému. Odborníci nechali plechovky projít nejrůznějšími testy a dle jejich studií se ukazuje, že zvyšují riziko rakoviny a snižují plodnost.

Nápoj s překvapením

Další nevýhodou plechovek je především to, že do nich nevidíte. Nejednou byl zaznamenán případ, kdy se v plechovkách našly nejrůznější předměty. Jistý Josh z amerického Arkansasu objevil v plechovce energetického nápoje mrtvou myš. Podobný zážitek má i Američan Fred, který v plechovce limonády našel napůl rozloženou žábu. Další otřesný zážitek popisovala dvanáctiletá dívenka z Itálie, která ve svém oblíbeném nápoji objevila větší počet červů, samozřejmě až poté, co ji skoro celou vypila.

Buďte opatrní

Pití z plechovek nikomu nezakazujeme, ale vždy je před konzumací omyjte. Nejen hlodavci mohou škodit. Jsou to i obyčejné choroby lidí, které je na plechovky přenášejí svýma rukama, zatímco s nimi manipulují. V ideálním případě používejte slámky, které zamezí přenosu bakterií nebo případnému spolknutí včely, vosy, či jiného hmyzu, který se mezitím, co jste se nedívali, usídlil uvnitř nádoby.

Pojďte si zacvičit   

   Pojďte si zacvičit se Sabčou

 








Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

54 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:22
34 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:17
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat