Zelenina a cvičení třikrát týdně omladí mozek o deset let

Strava bohatá na ovoce, zeleninu a celozrnné obiloviny plus třikrát týdně dvacet minut cvičení dokážou omladit mozek o deset let. A to už za půl roku změny životního stylu. U seniorů může změna jídelníčku a zařazení pohybu do týdenního režimu vést ke výraznému účinku. Z mentálního věku třiadevadesáti se už po půl roce můžou dostat na čtyřiaosmdesát.

Tvrdí to neurologové z Duke University v Severní Karolíně, kteří se zabývají prevencí Alzheimerovy choroby a degenerace mozku.

Ti provedli experimentální výzkum. Na jeho počátku pracovali se 160 osobami, které měly sedavý životní styl a přijímaly běžnou konvenční stravu. Část z nich změnila jídelníček, zvýšila příjem ovoce a zeleniny a celozrnných obilovin, část z nich začala třikrát týdně dvacet minut střídmou formou cvičit, část změnila stravu i pohyb a část nezměnila vůbec nic. Po šesti měsících všechny sledované osoby podstoupily test kognitivních vlastností s důrazem na plánování a organizační schopnosti. Na počátku studie byl mentální věk všech osob třiadevadesát let, na konci však u jedinců, kteří začali jíst zdravěji a cvičit, odpovídal mentální věk čtyřiaosmdesáti rokům.

„I samotné cvičení či samotná změna jídelníčku vedou ke zlepšení kognitivních funkcí, ale pokud se oba faktory životního stylu spojí, mozek lze doslova omladit o deset let za půl roku,“ tvrdí autoři z Duke University.

Hvězdy z talíře

I mezi ovocem a zeleninou existují potraviny, které váš mozek bude milovat. Kromě tradičně uváděných ryb, oříšků, špenátu nebo třeba borůvek, jež se objevují v řadě studií jako zaručené vzpruhy pro náš myslící orgán, existují i další pochoutky, které podle vědců umí mozek pořádně nakopnout. Které to jsou?

Mnoho lidí si dává šálek kávy, když cítí, že se potřebují nabudit. Nic proti černému zlatu, ovšem i jiné nápoje vám pomohou vytrhnout pomyslný trn z paty! Věřte, že obyčejné kakao je jedním z nich. Obsahuje spoustu antioxidantů, díky kterým zlepšuje soustředění, schopnost učení, a navíc posiluje paměť. Závěry jisté americké studie dokonce naznačují, že kombinace kakaa a pravidelného cvičení zvyšuje celkový výkon mozku. No vida, a pak že je jen pro děti!

Existuje dobrý důvod, proč je kurkuma v lékařských kruzích tak vychvalovaná. Vždyť indický šafrán, jak se jinak nazývá, prospívá lidskému organismu od hlavy až k patě! Protizánětlivá složka kurkumin je podle odborníků slibným lékem na Alzheimerovu chorobu. To ale pořád není všechno, jelikož toto přírodní barvivo podporuje mozkovou činnost a poskytuje důležitou regeneraci po řádění škodlivých radikálů. Zkrátka a dobře, lepší doping jen tak nenajdete…

Exotické avokádo je kromě jiného bohatou zásobárnou vitaminu E, čímž zpomaluje stárnutí. Pod jeho slupkou je však pozitiv daleko víc. Vyzdvihnout musíme i přítomnost mastné kyseliny olejové, jež chrání neurony v mozku a je klíčovou podmínkou pro řádné fungování centrální nervové soustavy, ta zajišťuje přenos informací a odpovídá za rychlé reakce. Co z toho plyne? Dejte si pár soust avokáda a nápady budete sypat z rukávu!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat