Jedno vajíčko denně diabetikům neškodí, ale naopak prospívá

Lékaři diabetikům vejce většinou nedoporučují a varují je, aby je konzumovali ve velmi malém množství. Vajíčka jsou sice bohatým zdrojem živin, ale také energeticky velmi bohatá. Diabetici přitom musejí příjem kalorií hlídat. Finští vědci však tvrdí, že jedno vejce denně diabetikům neškodí, ale naopak může přispět k lepšímu zdraví.

Jedno vejce obsahuje jen půl gramu jednoduchých sacharidů, což není mnoho, takže nehrozí náhlé vychýlení hladiny glukózy v krvi. Jsou bohatým zdrojem draslíku, který pomáhá udržovat zdravou hladinu sodíku v krvi a zlepšuje činnost oběhové soustavy. Obsahuje také hodně biotinu, vitaminu, který podporuje produkci inzulínu. Vejce obsahuje hodně tuků, z nichž 187 gramů tvoří cholesterol.

Vědci z Finska ale zjistili, že podporuje takovou skladbu tuků v krvi konzumenta, která člověka chrání před rozvojem diabetu typu 2. Zdraví lidé se tak nemusejí jednoho vajíčka denně obávat. A prospívat může tato míra i lidem s diabetem tím, že zlepší metabolismus tuků. Nadměrná konzumace vajec přitom škodí.

„Střídmá konzumace vajec je pro člověka zdravá. A zdá se, že vejce obsahují látky, které můžou fungovat jako prevence diabetu,“ tvrdí autoři z Východofinské univerzity.

Současná doporučení evropských lékařů hovoří jako o bezpečné míře konzumace vajec u diabetiků v množství tří kusů týdně. A vejce vařené ve skořápce naměkko či ztracené vejce jsou pak ideální formou podávání.

Zázrak ve skořápce

Vejce jsou skutečně takovým malým výživovým zázrakem. A samozřejmě nejen pro diabetiky. Proč by na vašem jídelníčku neměla chybět?

Tak například toužíte-li po svalech, pro které jsou nezbytné bílkoviny. Konzumace vajec vařených natvrdo vám může pomoci s přísunem dostatečného množství kompletních proteinů, které obsahují aminokyseliny – látky vhodné pro budování svalů. To je důvod, proč se vařená vajíčka doporučují jako ideální svačina po tréninku.

Vejce natvrdo navíc obsahují dva antioxidanty, jmenovitě zeaxanthin a lutein. Tyto antioxidanty pomáhají předcházet zhoršování zraku, které se objevuje hlavně vinou stárnutí.

Další výhoda konzumace vařených vajec? Dočkáte se podpory svých mozkových funkcí! Vejce obsahují cholin, který je zodpovědný za snížení zánětu v mozku. Tento stav je často spojen s pacienty s Alzheimerovou chorobou. A ta obvykle postihuje ty, kteří jsou za hranicemi 50. roku života. Je možné této nemoci předcházet, a to správnou výživou, cvičením a svačinkami – natvrdo vařenými vejci.






Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Mac and cheese recept

(1 hlasů)

Pizza šneci

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:37
189 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:36

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat