Elektronické cigarety raději vyhoďte. Jen zvyšují riziko infarktu a mrtvice

Ačkoli jsou elektronické cigarety bezpečnější než ty klasické, zdraví poškozují vážně a výrazně také. Miliony uživatelů elektronických cigaret jsou výrazně ohroženi rozvojem srdečně cévních onemocnění a mají vyšší riziko infarktu a mrtvice. Riziko ve srovnání s nekuřáky je o jednasedmdesát procent vyšší, a to i tehdy, když se započítají ostatní rizikové faktory pro vznik mrtvice a infarktu.

Epidemiologové z Kansasu přitom tvrdí, že se jejich závěry opírají o sledování čtyř set tisíc lidí. Je to tedy jedna z nejrozsáhlejších studií zkoumajících vztah mezi kouřením elektronických cigaret a zdravím oběhové soustavy. Ačkoli je stále nejnebezpečnější kouření klasického tabáku, kouření elektronických cigaret je výrazně nebezpečnější než nekouřit vůbec.

Z výzkumu také vyplývá, že uživatelé elektronických cigaret jsou výrazně mladší, štíhlejší a vzácněji trpí diabetem typu 2.

Ačkoli se považují elektronické cigarety za možnou formu odvykání kouření, doktor Paul Ndunda z University of Kansas tvrdí, že z jeho studie vyplývá, že naopak kuřáci elektronických cigaret dvakrát častěji začnou kouřit cigarety normální.

Pozor na játra

Srdce a cévy ovšem nejsou jediné, co elektronické cigarety ohrožují. Podle vědců z Los Angeles kouření elektronických cigaret s nikotinem prokazatelně souvisí s rozvojem vážného ztučnění jater. Nealkoholové ztučnění jater je chronické onemocnění, jehož závažná forma může vyvolat rakovinu jater či cirhózu.

Profesor Theodore Friedman testoval účinky elektronických cigaret na laboratorních zvířatech. Polovina pokusných hlodavců vdechovala výpary z této cigarety s nikotinem, polovina vodní páru se solí. U první skupiny nikotin z elektronické cigarety měnil 433 různých genů tak, že to vedlo k rozvoji nealkoholového ztučnění jater.

„Popularita elektronických cigaret se rapidně zvyšuje, protože reklama tvrdí, že jsou bezpečnější než konvenční cigarety. Ztučnění jater je velmi vážné onemocnění, proto tvrdíme, že elektronické cigarety nejsou bezpečné, jak se konzumentům předkládá. Výsledky našeho experimentu poskytují důkazy pro to, aby politikové a zákonodárci zastavili rostoucí užívání elektronických cigaret u mládeže i dospělých,“ uvedl profesor Friedman z University of California v San Diegu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat