Prostreno.cz

Zloději, kteří vám kradou dobrý spánek: Děti, partner, ale i dieta

Nejen hluční sousedi, rušná ulice nebo problémy ve vztahu či v práci mohou být na vině vašeho nevyspání. Třeba se za vašimi probdělými nocemi skrývá jeden z následujících tří důvodů.

Většinou se nedostatek spánku přičítá stresu a starostem. Ale co když to není váš případ? Pak se zkuste zamyslet, zda ve vašem životě nekradou spánek tito „zloději“…

Zloděj spánku č. 1: Nízkokalorická dieta

Pokud jste se rozhodli zhubnout a ze dne na den radikálně snížili počet kalorií, jež svému tělu dodáváte, může vás v noci budit hlad (aniž byste si to ovšem plně uvědomovali). Jak takovému probouzení zabránit? Dbejte na to, abyste měli dostatečný přísun bílkovin, nejen po celý den, ale i přibližně 3 hodiny předtím než se odeberete ke spánku. Strčte do pusy kousek sýra nebo snězte třeba jogurt, udrží hladinu cukru ve vaší krvi stabilní a vaše tělo se bude cítit nasycené po mnohem delší dobu.

Zloděj spánku č. 2: Rostoucí rodinka

O nevyspání, tedy tom dlouhodobém, by vám mohly sáhodlouze vyprávět novopečené maminky. Několik měsíců po porodu mají totiž zvýšenou hladinu estrogenu, což je jeden z důvodů, proč mají lehký spánek (i naše tělo tak zajistí, že se probudíme, když miminko pláče). Navíc se s příchodem miminka a jeho režimu zcela zpřeházejí biologické hodiny maminek, a tak se může stát, že už nespí, ani když mohou (například když spí jejich potomek nebo ho hlídá tatínek či některý z prarodičů a ony mají čas na odpočinek – ačkoli jsou unavené, nedokážou usnout). Lékem na tenhle typ nespavosti je především čas – i vaše tělo si musí zvyknout na nový režim. Pomoci mohou i některé bylinky (je však důležité konzultovat jejich použití s lékařem, zvláště pokud kojíte), například heřmánek nebo levandule (ta ve formě vonných esencí). Zkusit můžete i ukolébat se před spaním např. knihou – zklidníte se a bude se vám lépe usínat.

Zloděj spánku č. 3: Partner

Zcela samostatnou kapitolou je partner, s nímž sdílíte postel a který hlasitě chrápe. Pokud se jedná o přetrvávající problém, nezbude vám nic jiného (pokud se tedy nechcete stěhovat do oddělené ložnice) než přesvědčit jej, aby vyhledal lékařskou pomoc. Spousta příčin chrápání se dá v dnešní době poměrně snadno řešit.

Dalším problémem může být partner, jenž se při spaní příliš často převaluje. Pokud jej trápí noční můry, i v tomto případě není od věci konzultace s odborníkem (psycholog, psychiatr). Jestliže se převaluje „jen tak“ a v pozadí není žádný medicínský problém (například syndrom neklidných nohou, jenž narušuje spánek velmi významně nejen partnerovi nemocného člověka, ale i jemu samému), možná byste měli přemýšlet nad investicí do kvalitní matrace, jež tolik nepřenáší pohyb (takže při každém otočení partnera nenaskočíte díky pružnosti matrace o 3 cm), nebo do dvou oddělených matrací…






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Mac and cheese recept

(1 hlasů)

Rajská omáčka

(1 hlasů)

Boloňské špagety

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat