Pozor! Tyto diety vám mohou vážně poškodit zdraví

Touha po štíhlé postavě je věčná. Zvláště po zimě, kdy odkládáme oblečení, chceme rychle zhubnout. Účinné diety, které vám pomohou zhubnout, vypadají úplně jinak, než těchto 12 pseudodiet. V miniseriálu jsme vám chtěli ukázat, jaká rizika vám hrozí, pokud se jimi necháte zlákat.

II. díl

TIP: První díl o nejznámějších "dietách" najdete ZDE.

Atkinsonova dieta

Charakteristika: Jedna z nejznámějších (drží ji řada hollywoodských celebrit), ale také nejkontroverznějších diet. Funguje na principu snížení příjmu sacharidů, a dovoluje tak jíst potraviny, ze kterých vyznavačům „klasických“ diet vstávají vlasy hrůzou na hlavě (maso, uzeniny, vejce apod.). Omezena jsou totiž převážně sladká jídla a přílohy (brambory, těstoviny, rýže, pečivo je povoleno jen celozrnné, a to v minimálním množství), ze zeleniny a ovoce budete muset zapomenout na plody s nasládlou chutí (meloun, banán, ananas, kukuřice, hrášek...), Neprojdou vám ani slazené nápoje a z alkoholických se budete muset omezit pouze na víno.
Maximální délka: Tato dieta se kvůli nevyváženosti stravy může držet pouze omezenou dobu, ideálně do 4 týdnů.
Nevýhody: Atkinsonova dieta je založena na předpokladu, že nebudeme-li přijímat žádné sacharidy, bude tělo čerpat energii z tukových polštářků. Sice to zní lákavě, že se nemusíte vzdát svého oblíbeného bůčku a stejně budete hubnout, ale odborníci upozorňují na rizika jednostranně zaměřené potravy (například pokud sportujete, budou vám sacharidy hodně chybět), navíc neomezená konzumace tučných jídel nemá právě nejlepší vliv například na váš žlučník nebo hladinu cholesterolu. Výrazně chybí ve stravě také vláknina a některé vitaminy. Navíc vám zase hrozí sny o cukrárně.
Výhody: Nehladovíte, podávají se přiměřené porce, dokonce je zakázáno mít hlad. Dovoluje jíst maso a tuky.
Tip Bety: Občas se můžete odměnit kousíčkem kvalitní hořké čokolády.

Dieta podle krevních skupin

Charakteristika: Tento typ diety vychází z teorie, že lidé s různými krevními skupinami mají rozdílné trávení. Proto její autoři určili každé krevní skupině potraviny, které smí a které si musí odepřít (seznam najdete na internetu). Teorie vztahu krevních skupin a trávení však nikdy nebyla vědecky prokázána, a dieta tak podle odborníků těží hlavně z faktu, že ze seznamu pro každou krevní skupinu byly odebrány různé vysokokalorické potraviny. Na druhou stranu, pokud se pro ni rozhodnete, donutí vás přemýšlet o tom, co jíte, což je pro redukci hmotnosti důležitý začátek.
Maximální délka: Neomezeně.
Nevýhody: Pokud neznáte svou krevní skupinu a nechce se vám na rozbor krve, můžete na tuto dietu zapomenout.
Výhody: Nejde o klasickou „rychlodietu“, ale dlouhodobý proces změny životního stylu, takže kilogramy ztrácíte postupně a váhu si snáze udržíte.
Tip Bety: Při sestavování jídelníčku však musíte být opatrní – hrozí jeho nevyváženost a úbytek kil záleží na tom, zda si jej připravíte správně (pokud budete sice dodržovat zákaz některých potravin, ale ty povolené budete konzumovat ve velkém množství, nezhubnete).

Breussova dieta

Charakteristika: Poměrně drastická dieta, která byla původně určena pro nemocné rakovinou (jedna z teorií tvrdí, že nádor je vyživován látkami z pevné stravy, pokud mu ji odepřeme, vyhladoví se a zanikne) a spočívá v konzumaci ovocných šťáv a bylinných čajů, které zcela nahrazují jídlo.
Maximální délka: Obecně se nedoporučuje držet tuto dietu bez lékařského dohledu, protože člověk poměrně dlouhou dobu (celý cyklus je nastaven na 40 až 42 dnů) nedostává do organismu žádné tuky ani bílkoviny.
Nevýhody: Dopady na naše zdraví mohou být nevratné (rychlý úbytek na váze může poškodit některé orgány, hrozí nedostatek živin), navíc se dříve či později dostaví hlad, nepřekonatelná chuť na jídlo (ta je pro člověka přirozená) a velká únava (energetická hodnota šťáv a čajů je velmi malá, nepokryje v podstatě ani základní potřebu organismu).
Výhody: Rychlý úbytek na váze.
Tip Bety: Vhodnější je odlehčená varianta Breussovy diety, která ovocnou šťávou nahrazuje jedno denní jídlo. Pokud vás tedy někdo bude přesvědčovat o výhodách Breussovy diety, buďte opatrní a rozhodně se sami do její klasické formy nikdy nepouštějte!

Grapefruitová dieta

Charakteristika: Poměrně známá a oblíbená dieta spočívající v konzumaci čtvrtky a půlky grapefruitu (případně vypití sklenice grepového džusu) před každým jídlem a denním vypití minimálně 8 sklenic vody. Dieta je založena na teorii, podle níž enzymy obsažené v grapefruitech pomáhají štěpit tuk (když se zmíněná teorie objevila ve Spojených státech, stouply ceny tohoto ovoce v obchodech až dvojnásobně). Ačkoli bylo prokázáno, že se teorie nezakládá na žádném vědeckém základě a grapefruit je – co se vlivu na štěpení tuku týče – citrus jako každý jiný, je dieta velmi oblíbená u mnoha celebrit a modelek. Hubnou však spíše díky nízkému energetickému příjmu (zkuste sníst plný talíř čehokoli, když už v sobě máte půlku grepu, navíc nedoporučené potraviny jsou právě ty nejkaloričtější).
Maximální délka: Rozhodně byste neměli tuto dietu držet dlouhodobě, maximálně několik týdnů.
Nevýhody: V jídelníčku se vynechávají svačiny, omezujete se pouze na tři jídla denně. Tato strava je málo kalorická, budete mít nedostatek energie. Můžou se dostavit závratě.
Výhody: Nemusíte se omezovat prakticky v ničem, vyhýbat byste se ale měli smaženým či kořeněným jídlům, majonéze, ale také tučným sýrům a uzeninám.
Tip Bety: Odborníci však před nedostatečným příjmem kalorií varují, navíc v okamžiku, kdy se vrátíte k „normálu“, musíte počítat s jo-jo efektem.

Hollywoodská dieta

Charakteristika: Někdy se jí přezdívá dieta modelek a jako většina redukčních programů z tohoto okruhu nevzbuzuje u odborníků na výživu právě nadšení. Spočívá totiž pouze v konzumaci syrového ovoce (a to v přesně stanoveném množství a kombinacích), které je občas doplněno „luxusními“ potravinami, jako je humr, jehněčí steaky, ryby nebo kuře (vše samozřejmě připraveno zcela bez tuku).
Maximální délka: Nedá se držet dlouhodobě, maximálně měsíc.
Nevýhody: Jedná se o velmi nevyváženou dietu s nebezpečně nízkým příjmem kalorií. Kila jdou dolů příliš rychle (navíc zpočátku je jejich úbytek způsoben ztrátou vody a vyprázdněním trávicí soustavy, ne tuku).
Výhody: Díky dietě zhubnete až 3 kila během 3 dní a zároveň se díky ní tělo pročistí, takže pokud ji budete držet jen tři dny, bude mít účinky očistné kúry.
Tip Bety: Pozor, při delším držení hrozí poškození metabolismu.

Mayo dieta

Charakteristika: Dieta, která si pro svůj název „vypůjčila“ jméno prestižní americké kliniky Mayo, kde měla být údajně vymyšlena. Její tvůrci však nemají s klinikou nic společného. Opět se jedná o jednostranně zaměřený program, který tentokrát doporučuje konzumovat v neomezeném množství tuky – autoři Mayo diety jsou totiž přesvědčeni, že tuky v organismu tuky nevytvářejí, ale pomáhají je spalovat. Pro takovou teorii však neexistuje jediný důkaz a odborníci ji považují za scestnou. Ze stravy jsou při této dietě vyloučeny veškeré sacharidy či škroby (výjimkou je grapefruitová šťáva, o které se věří, že dokáže tuky štěpit). Autoři diety jsou také přesvědčeni, že za obezitu může nedostatek bílkovin, protože pokud budou bílkoviny jediným zdrojem energie, bude je organismus muset složitě přetvářet na jiné látky, a ztratí tím velké množství energie (rovněž nepotvrzená teorie).
Maximální délka: Trvá 14 dní a je možné zhubnout čtyři až pět kilo.
Nevýhody: Člověk nakonec hubne spíše proto, že přestává jíst a jeho energetický příjem se nebezpečně sníží, navíc k tomu přispívají i choroby trávicího ústrojí, které dieta způsobí.
Výhody: U této diety žádné výhody opravdu nejsou.
Tip Bety: Jako každá jednostranná dieta je i Mayo program velmi nezdravý (někteří výživoví poradci ji považují dokonce za nejnebezpečnější), navíc tuky zatěžují organismus a zcela chybí, mimo jiné, vláknina a důležité vitaminy či minerály. O cholesterolu nemluvě.






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s parmezánem

(20 hlasů)

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Vláčný mazanec

(30 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat