Prostreno.cz

Zdravý spánek v šesti otázkách a odpovědích. Je pravda, že...?

Ačkoli by se mohlo zdát, že není na světě nic přirozenějšího než spánek, poslední dobou to vypadá, jako by bylo spaní pro stále větší množství lidí nějakou zapeklitou vědou. Jak tedy na zdravý spánek? Známe odpovědi!

Nekvalitní spánek (nebo jeho nedostatek) nemá vliv jen na naši únavu, ale postihuje i náš zdravotní stav – jsme mimo jiné náchylnější ke stresu, oslabené imunitě, nadváze nebo třeba kardiovaskulárním chorobám. Proto bychom zdravé spaní rozhodně neměli podceňovat.

Otázka č. 1: Opravdu může jídlo ovlivňovat spánek?

Odpověď: Už naše (pra)babičky říkaly, že se nemáme před spaním cpát, nebo nebudeme moci usnout, případně že nám hrozí špatné sny. A měly pravdu. Samozřejmě to neznamená, že bychom měli před spaním hladovět (pak se budeme budit hlady), ale zapomenout bychom měli na několikachodovou večeři těsně před odchodem do postele, na těžká a mastná jídla nebo na příliš kořeněné pokrmy. Naopak je vhodná malá „předspánková“ svačinka (tak hodinku dvě před spaním), která by měla obsahovat něco lehkého a obsahujícího sacharidy a/nebo bílkoviny (třeba jablko a kousek sýra).

Otázka č. 2: Co je lepší – vstávat každý den ve stejnou hodinu, nebo dospat předchozí probdělou noc?

Odpověď: Popravdě řečeno je lepší vstávat každý den v přibližně stejný čas, a to bez ohledu na to, jestli jste předchozího večera flámovali. Samozřejmě, pokud jste se do postele dostali až nad ránem, není na škodu si dopřát nějakou tu hodinku spánku navíc, ale rozhodně byste z toho neměli dělat pravidlo. Pravidelnost zdravému spánku zkrátka prospívá. Mimochodem, nemyslete si, že vašemu organismu stačí, když celý týden spíte jen pár hodin denně a pak proležíte celý víkend. Jistě, nikomu neuškodí, když si trochu poleží, ale o zdravé životosprávě nemůže být řeč.

Otázka č. 3: A co novopečené maminky (tatínkové), které ke svému miminku vstávají několikrát za noc – také nemají dospávat přes den?

Odpověď: Rodiče malých dětí samozřejmě tvoří výjimku z předchozího pravidla. Pro ně platí – spěte, když spí váš potomek, snažte se dohnat energii, kdykoli vám to péče o něj (a o domácnost) dovolí. Je to jen přechodné období, po nějakém čase se i váš spánek vrátí – relativně – k normálu.

Otázka č. 4: Jak dlouho před spaním by člověk neměl cvičit?

Odpověď: Fyzická zátěž těsně před spaním může mít na spánek negativní vliv, to je poměrně známá (a pravdivá) skutečnost. Odborníci doporučují, aby se jí člověk nevěnovat přibližně pět hodin před odchodem do postele. To je ovšem trochu problém, chcete-li si jít po práci zacvičit a chodíte-li spát okolo jedenácté (znamenalo by to skončit se sportem už někdy v šest večer, což je pro většinu pracujících lidí problém). Snažte se proto alespoň o tříhodinovou pauzu mezi pohybem a spánkem.

Otázka č. 5: Je pravda, že by člověk neměl usínat a pak i spát při puštěné televizi?

Odpověď: Pravda to je. Zvuky a světlo, které televize vydává, může náš spánek narušovat, i když si to nemusíme uvědomovat, protože máme pocit, že jsme se vlastně dobře vyspali nehledě na to, že byla obrazovka puštěná celou noc. Spánek je totiž v důsledku televize o něco lehčí, takže není tak osvěžující, jako kdybychom spali bez ní. Především z dlouhodobějšího hlediska se nám puštěná televize může vymstít (únava apod.). Raději ji proto na noc vypínejte.

Otázka č. 6: Může spánku vadit, když člověk spí v objetí s partnerem/partnerkou?

Odpověď: To je individuální a každý člověk na to musí přijít sám. Pokud se partner/ka často převaluje, může vás budit nebo vám narušovat kvalitu spánku. Jestliže na sobě ale nepozorujete pocit nevyspání, klidně se v noci objímejte i nadále.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Frittata s hráškem

(21 hlasů)

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat