Tromboembolická nemoc: Netýká se i vás?

Nadační fond AQUAPURA, jehož je server Bety.cz partnerem, zakoupil pro hematologii Fakultní nemocnice Hradec Králové laboratorní sety na vyšetření krve v hodnotě 50 000 Kč. Tyto tzv. reagencie pomáhají při vyšetření krve pacientů s poruchami srážlivosti a slouží k monitorování účinnosti nových léků, které pacienti s diagnostikovanou tromboembolií musí užívat k prevenci žilní trombózy.

Dar od nadačního fondu AQUAPURA Pavla a Moniky Staňkových převzali za IV. Interní hematologickou kliniku přednosta doc. MUDr. Pavel Žák, Ph.D., a vedoucí úseku koagulace a speciálních koagulačních metod Mgr. Petr Sadílek, Ph.D. „Pomoc pacientům s tromboembolií je hlavním posláním našeho nadačního fondu a jsem rád, že poté, co jsme před časem zakoupili pro královéhradeckou fakultní nemocnici patnáct přístrojů na měření srážlivosti krve, můžeme pomoci také v laboratorní oblasti prostřednictvím reagencií. Vše je také zásluhou našich sponzorů a dárců, kterým děkuji za důvěru a spolupráci,“ řekl zakladatel nadačního fondu Pavel Staněk, poslanec Parlamentu ČR.

Odborný garant nadačního fondu AQUAPURA, doc. MUDr. Petr Dulíček, Ph.D., upřesnil, při jakých zdravotních potížích je potřeba vyšetřit krev pacienta za pomoci reagencií a jakou informaci laboratorní výsledky lékařům poskytují. „Sety na laboratorní vyšetření se používají hlavně v případech emergenčních stavů, kterými jsou například operační zákroky, kdy lékař potřebuje znát riziko krvácení pacienta při operaci. Dále jsou reagencie používány v situacích, kdy léčený pacient krvácí a je nezbytné v krátké době získat informaci o účinnosti a podrobně zmapovaném chování podávaného léku v jeho krvi,“ řekl doc. MUDr. Petr Dulíček, Ph. D., z IV. Interní hematologické kliniky FN Hradec Králové.

Součástí daru od nadačního fondu AQUAPURA Pavla a Moniky Staňkových je také materiál používaný k diagnostice heparinem indukované trombocytopenie (HIT). „U některých pacientů s tromboembolií dochází při léčbě heparinem k poklesu krevních destiček, což je spojeno s rizikem vzniku nové trombózy. Tento laboratorní set slouží k rychlému vyšetření krve při podezření na zmíněnou závažnou komplikaci,“ dodal odborný garant nadačního fondu.

„Pomocí všech setů k laboratornímu vyšetření krve, které jsme získali od nadačního fondu AQUAPURA, budeme moci vyšetřit více než 200 pacientů,“ řekl Mgr. Petr Sadílek, Ph.D.

„Rád bych poděkoval za tento dar, protože je velkým přínosem pro naše oddělení, laboratoř a pacienty, kteří jsou u nás léčeni s diagnostikovanou tromboembolií. Děkuji nadačnímu fondu AQUAPURA, který dlouhodobě kliniku interní hematologie v Hradci Králové podporuje za pomoc při rozšiřování poskytované péče o pacienty s tromboembolií,
“ řekl přednosta doc. MUDr. Pavel Žák, Ph.D.

Nadační fond AQUAPURA pomáhá pacientům s tromboembolickou nemocí a hematologickým oddělením nemocnic v Královéhradeckém kraji. Mezi další činnosti patří osvětové aktivity v oblasti tromboembolie, pomoc konkrétním pacientům hematologických oddělení a podpora dětí z dětských domovů či zařízení pečujících o handicapované děti. Pro více informací navštivte www.aquapura.cz, Facebook www.facebook.com/nfaquapura.

Co je tromboembolická nemoc

•    Porucha rovnováhy mezi tvorbou a likvidací drobných sraženin v krvi.
•    Projevuje se trombózou, tedy vznikem krevní sraženiny, která může i embolizovat.
•    Nejčastěji postihuje lidi v produktivním věku.
•    V České republice má 5 až 10 % obyvatel některý z rizikových faktorů, který ho predisponuje ke vzniku žilní trombózy.
•    Nově diagnostikovaných případů tromboembolické nemoci je v Královéhradeckém kraji přibližně kolem pěti set ročně.
•    Jelikož je nemoc u mnoha pacientů získána dědičně, jsou ohroženy také děti, především v době dospívání. V západoevropských zemích a v zámoří je dokumentováno, že počet trombóz u dětí v období puberty a adolescence stoupá.

Prosíme, podpořte nadační fond AQUAPURA.

Sbírkový účet: 201 915 418 / 0600

Děkujeme Vám!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat