Ideální čas na hubnutí? Rozhodně léto!

Chtěly jste během jarních měsíců zhubnout na léto, takzvaně do plavek, ale nějak jste to nestihly? Nevěšte hlavu, léto je na hubnutí to pravé období.

Svléknout se v létě bez obav a rozpaků do plavek je snem spousty žen, ale řada z nich – i přes vytrvalou snahu – na jaře prostě nezhubne. Pokud do této skupiny patříte i vy, nepropadejte splínům a zkuste se na shazování přebytečných kilogramů zaměřit v létě.

Hýbat se je snadnější

Na jaře spousta z nás bojuje s takzvanou jarní únavou, a tak představa, že bychom k ní ještě byly schopny zvládnout úpravu jídelníčku (samozřejmě s nižším energetickým příjmem) a začaly se pravidelně věnovat nějakému sportovnímu odvětví, je téměř nerealizovatelná. Ačkoli existují lidé, kteří tak dokážou s únavou naopak zatočit, většina z nás se k něčemu takovému prostě nepřinutí. A tak hubnutí do plavek odkládáme na později, až najednou zjistíme, že se teplota vzduchu vyšplhala přes 25 stupňů Celsia, děti s manželem se dožadují výletu k vodě a ručička na váze ukazuje stále stejnou hodnotu, jakou ukazovala předtím, než jsme se rozhodly, že s tou postavou do léta něco provedeme. Ačkoli v tu chvíli by nejspíš řada z nás ze žalu nejraději spořádala tabulku čokolády, můžeme se utěšit vědomím, že léto je na hubnutí ideální doba. (ČTĚTE také: Nadváha a obezita - jaký je tedy mezi nimi rozdíl a jak poznám, do které kategorie patřím?)

Tak předně je snadné najít si nějaký pohyb – v parnu se každý rád vykoupe (plaváním se dá spálit opravdu hodně kalorií), o víkendech či dovolené se můžete vydat s rodinou na výlety, zajezdíte si na kole, zahrajete volejbal (tenis, badminton, fotbal), zkrátka příležitostí ke sportu je v létě snad nejvíc. Navíc je venku dlouho světlo, takže pokud se například necítíte dobře, když běháte nebo jezdíte na kole v parku za šera či tmy, a proto již po práci za sportem nevyrážíte, v létě máte tuhle starost vyřešenou.

TIP Bety: Znáte už 4 kroky, jak se účinně zbavit vaší nevzhledné celulity?

Bez chuti na těžká jídla

Samozřejmě je potřeba upravit i jídelníček. Ale kdy jindy se člověk zcela bez lítosti (a dokonce ještě rád) zbaví „těžších“ jídel než v parných letních dnech? Od určitých teplot už prostě zeleninový salát vypadá vedle smaženého řízku o mnoho přitažlivěji. V parnech také vydává naše tělo ve snaze ochladit se mnohem větší množství energie než za normálních teplot. Ačkoli by se to mohlo na první pohled zdát jako jednoduchý recept na zbavení se přebytečných tukových zásob, není rozhodně dobré ve vedrech hladovět!

Naopak – dbejte na to, abyste se stravovala v menších porcích pětkrát denně. Na nějaké větší jídlo stejně nebudete mít pomyšlení, protože díky horkému počasí většina z nás vypije spoustu vody, a tak budete mít většinu dne pocit sytosti. Pitný režim je samozřejmě důležitý, ale pozor, pokud to přeženete a váš „jídelníček“ bude tvořit pouze voda, zaděláváte si na problémy s ledvinami, nebo dokonce na intoxikaci vodou, která končí smrtí. Každopádně osvědčené 3 litry denně (plus minus nějaká ta deci, to je samozřejmě individuální) vám neublíží, naopak.

Sezona zeleniny

Léto je skvělá doba i na již zmíněnou úpravu jídelníčku. Ačkoli již dnes seženete zeleninu i uprostřed zimy, přeci jen si na ní tolik nepochutnáte. Jste-li navíc zastánkyní českého zemědělství (třeba v bio kvalitě), některé plodiny mimo sezonu prostě nenakoupíte. Zato v létě seženete skoro všechno, na co si vaše chuťové buňky vzpomenou, navíc za výrazně nižší cenu než v jiných ročních obdobích. Takže můžete popustit uzdy své fantazii a „salátovat“, jak se vám zachce (Tipy na chutné saláty najdete na www.prostreno.cz).

V horkých dnech odpadne chuť na teplou večeři nebo horkou polévku k obědu, čímž se váš energetický příjem rovněž jednoduše sníží (mimochodem, nezapomínejte ve stravě na bílkoviny, například v podobě drůbežího, rybího nebo hovězího masa, a „hodné“ tuky). Svou sezonu má v létě kromě zeleniny i ovoce. Ačkoli se o jeho prospěšnosti pro naše zdraví a hlavně výborné chuti nedá pochybovat, nepřehánějte to s ním – obsahuje hodně cukrů a jeho kalorická hodnota není ve větším množství právě zanedbatelná (nicméně se o něj nepřipravujte, jen ho nejezte mnoho najednou).

TIP Bety: Ne a ne zhubnout? Poraďte se s naší dietoložkou Lenkou, jak se zbavit faldíků!






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rajská omáčka

(1 hlasů)

Lasagne

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:06
12 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:35
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat