Jóga v přírodě

Jóga je prastará technika fyzického, duševního a spirituálního cvičení, jejímž cílem je transformace těla a duše, která má vést k jejich harmonii. Svůj původ má jóga v Indii, kde vznikala již po několik tisíciletí před Kristem. Od té doby se neustále vyvíjí a v dnešní době ji lidé můžou cvičit v téměř nespočetných podobách a kombinacích i s jinými druhy cvičení.

Díky mnoha benefitům jak pro tělo, tak pro duši, se stala jóga populární po celém světě. Cvičí ji celebrity jako Madonna, Jennifer Aniston, Lady GAGA, Giselle Bundchen, Hillary Clinton, Robert Downey, Jr. či Matthew McConaughey. Ti všichni nedají na jógu dopustit a tvrdí, že bez ní si svůj život už nedokážou představit. Jóga totiž není obyčejné cvičení, ale je to životní styl, koncept zdravého žití.

Pravidelným cvičením jógy dochází ke zlepšení dýchání, krevní cirkulace, protažení celého těla a zmírňování určitých typů bolesti. Relaxace, kterou poskytne cvičení vaší mysli, napomůže k odreagování se od denních starostí a po seanci Vás naplní pocit lehkosti a štěstí. V dlouhodobém hledisku to pak bude znamenat lepší koncentraci a kvalitnější spánek.

Zpátky k přírodě

Jóga vychází z přírodních principů a pohybů, které jsou pro tělo a mysl blahodárné a přirozené. Její cvičení v přírodě je tedy mnohem přirozenější než cvičení v uzavřené tělocvičně, ač se cvičitel snaží nabudit příjemnou atmosféru meditační hudbou, cvrlikajícími ptáčky či šustícím listím. Přírodu, její zvuky, vůně nebo jemný vanoucí větřík žádná tělocvična, byť velice útulná, nemůže nahradit. Navíc jóga v tělocvičně je teprve nedávný fenomén západní kultury a praví jogíni si odjakživa ke cvičení vybírali krásná místa v přírodě.

Cvičení v parku či lese prožitky nejen zintenzivní, ale cvičence i povzbudí a inspiruje. Ne nadarmo má mnoho asans (jógových pozic) zpodobňovat zvířata a přírodu. Tyto asany nesou název jako například: strom, protahující se kočka či pozdrav slunci. Cvičenec si tak má uvědomovat svou neodmyslitelnou součást nejen přírody, ale i celého universa. Tímto má být „donucen“ uvědomit si plný prožitek každého momentu a má se zaměřit na moment, který právě probíhá, moment, jehož součástí je.

Jak jóga v přírodě probíhá

Průběh cvičení v přírodě se nijak neliší od cvičení uvnitř. Začíná se dechovým cvičením, poté následují jednotlivé asany a dechovým cvičením se jógová seance opět zakončuje. Cvičitelka po celou dobu cvičení předvádí, své cvičence instruuje, motivuje a případně koriguje. Cvičenci se musí dokázat uvolnit a na cvičení se plně soustředit a nenechat se odradit například nerovným terénem. I ten má své výhody, neboť zajistí zapojení jiných svalových skupin než cvičení na rovné podlaze či napomůže vyšší intenzitě zapojení svalů.

Pozvánka

Pokud se Vám cvičení jógy v přírodě zdá lákavé, chcete ozdravit své tělo a duši, zameditovat si s ostatními, máme právě pro Vás lákavou nabídku ve Vyšehradských sadech!

Cvičit se zde bude celé léto, a protože je celá akce pod záštitou NESTLÉ Fitness, bude cvičení gratis. K tomu si vždy několik prvních vlaštovek odnese krabici cereálií s sebou domů.

S sebou doporučujeme: ručník a láhev neperlivé vody

Pro bližší informace, dny konání a přesné místo sledujte Facebookové stránky NESTLÉ Fitness a webové stránky www.cerealie.cz

Podložky budou zajištěny.

Naše cvičitelka Jana Čechová o józe

„Jóga je zdroj mé energie, je to má životní síla, která mi pomáhá překonat každodenní nesnáze s klidnou hlavou. Cvičení v přírodě je navíc tak příjemné, že se na něj vždy těším celou zimu!“







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat