Prostreno.cz

Dietářky, pozor: Proměňte obyčejný salát v super zdravou večeři!

Saláty jsou především v letních vedrech oblíbenou pochoutkou. Jsou lehké, zdravé a co se týče kalorií, pokud to nepřeženeme s dresingem, ideální pro udržení štíhlé postavy. Klasický salát můžete ovšem přidáním některých ingrediencí povýšit na vitaminovou bombu.

Jakou zeleninu bychom tedy napříště měli do salátů zařadit, abychom svému tělu dodali vitaminy a minerály navíc?

1. Potočnici

Potočnice lékařská, jak se tahle bylina jmenuje celým názvem, se na našem trhu začíná objevovat pomalu, ale jistě (často ji najdete pod anglickým názvem „watercress“). A rozhodně byste jí měli dát šanci! Je lehce pikantní, nahořklá, takže dodá salátům úžasný chuťový rozměr, a navíc obsahuje spoustu vitaminu A, C, ale také K. Z minerálů je pak bohatá na vápník. A její energetická hodnota je zanedbatelná.

2. Hladkolistou petrželku

Petržel má většina Čechů spojenou spíše s polévkami apod., ale do salátů se hodí skvěle. Podobně jako potočnice obsahuje vitaminy A, C a K, kromě toho je ale skvělým zdrojem železa, vápníku, draslíku i proteinů. Můžete ji použít „jen tak“ nakrájenou a salát s ní posypat, případně z ní udělat pesto.

3. Čekanku

Červené puky čekanky mají sladce oříškovou chuť a ani ony neobsahují příliš kalorií. Zato ale spoustu vitaminů skupiny B, ale i C a K, dále pak vápník, železo, zinek, draslík a kyselinu listovou. Jednoduše ji vmíchejte k ostatním listovým salátům na talíři a užívejte si její chuť, barvu i živiny!

4. Červenou papriku

Ta je na rozdíl od výše uvedených druhů zelenin na našich stolech stálicí. Ovšem jen málokdo si uvědomuje, jak moc nám červená paprika prospívá! Kromě jiného má jeden z nejvyšších obsahů vitaminu C a také A, čímž přispívá k silnému imunitnímu systému.

5. Dýni

Koncem prázdnin začínají mít sezónu dýně, které si většina z nás se saláty tak úplně nespojuje. Chyba. Dýně jsou plné vitaminů A, C, B, draslíku a velmi kvalitní vlákniny. Stačí pokrájet na kostičky, lehce orestovat a přidat do salátu jako zajímavé oživení (a přihodíte-li ještě pár dýňových semínek, přidáte důležité omega-3 mastné kyseliny a proteiny).






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat