Prostreno.cz

7 nejdrastičtějších DIET historie: Z toho vám bude zle!

Myslíte, že hladovění a nejrůznější diety v boji za štíhlou postavou jsou fenoménem posledních několika desetiletí? Omyl! Už slavný básník Lord Gordnon Byron kvůli snaze o hubnutí trpěl s největší pravděpodobností poruchou příjmu potravy.

Nejrůznější (a více či méně šílené) diety provázejí lidstvo už více než 100 let. Zmíněný Lord Byron například jedl pouze suchary a vejce, které zapíjel vodou a octem, některý dny přežíval o jediném suchém toastu s čajem.

A podobných „úletů“ najdeme více. Vybrali jsme ty nejneuvěřitelnější a v redakci hlasovali, která z nich by zasloužila titul „nejšílenější dieta století“. A jak to dopadlo?

1. místo: Tasemnicová dieta

Tak pro ni jsme hlasovali skoro všichni. Poprvé se tahle dieta dostala do širšího povědomí v 50. letech minulého století a jednou z celebrit, jež se pro ni rozhodly, byla slavná operní diva Maria Callas. V čem spočívala, je celkem jasné – v záměrném spolknutí vajíčka tasemnice, která v těle spořádá významné množství živin, a tak člověk hubne.

Smířit se s představou, že mám v těle šestimetrového parazita, to by vážně nebylo nic pro mě. Navíc spousta lidí ani netuší, jaké vážné problémy tasemnice může v těle způsobit, budete-li mít smůlu, klidně vás může i zabít. A i to je důvod, proč jsem i já tuhle nechutnou dietu zařadila na první místo,“ říká naše redaktorka Kristýna.

2. místo: Polykání vatových tamponů

S nástupem 90. let minulého století a trendem extrémně vyhublých modelek, se krásky z přehlídkového mola předháněly v tom, která drží šílenější dietu. A vznikla dieta vatová. Aby se vatové tampony modelkám lépe polykaly, namočily si je buď do kávy, nebo do zeleninové šťávy. Žaludek byl zaplněný, výživová hodnota nulová, co to provede s tělem člověka, není třeba rozepisovat.

„Přiznávám, že jsem v pubertě vyzkoušela spoustu věcí, co mi měly zaručeně pomoci shodit kila navíc, ale polykání vaty mi i tehdy přišlo jako naprostá a nepředstavitelná pitomost. Takže za mě zasloužené druhé místo,“ říká naše módní redaktorka Nela.

3. místo: Cigaretová dieta

Z dnešního pohledu a ve stínu všech jasných vědeckých důkazů se to zdá absurdní, ale ve 20. letech 20. století bylo kouření doporučováno pro své údajné léčivé účinky. A tak jistá tabáková firma přišla se sloganem v tom smyslu, že chcete-li zhubnout, musíte hodně kouřit. Čím víc vykouřených cigaret, tím větší úbytek kilogramů.

Z představy, jak říkáte třeba mámě od dvou dětí, aby vykouřila například 40 cigaret denně, že je to zdravé a zhubne, člověku běhá mráz po zádech i dnes. Možná pak opravdu zhubla, ale kvůli nějakému nádorovému onemocnění...,“ podotýká Zorka, která má na starosti články o zdraví a která nás lehce přesvědčila, že cigaretová dieta zaslouží třetí místo.

4. až 5. místo: Dieta podle Šípkové Růženky

O 4. místo se dělí diety hned dvě. Získaly v redakci stejný počet hlasů, a tak je pro objektivitu řadíme podle abecedy.

Dieta podle Šípkové Růženky, neboli dieta spánková, je založená na jednoduché myšlence – když spíte, nejíte a také nepřibíráte. Tenhle postup má ale několik „much“ – jednak si těžko dnes někdo může dovolit většinu dne prospat, jednak nejsou spánek a jídlo pro organismus zaměnitelné hodnoty

(tělo prostě vyhladovíte a vyčerpáte, pak už spíte jen z únavy a pomalu se propracováváte ke kolapsu životně důležitých orgánů).

Četla jsem, že tuhle dietu praktikoval i Elvis Presley. Upřímně řečeno, to není nejlepší reklama, vezmeme-li v úvahu, jak celý život bojoval s nadváhou,“ podotýká editorka Alice.

4. až 5. místo: Dieta se zelnou polévkou

Spousta z nás si ji pamatuje z dětství, kdy ji v 80. letech držela nejedna naše maminka (ale prvně se objevila už v letech 40.). Celý týden jedla jen polévku z vody a zelí (existovaly i varianty s některými druhy další zeleniny, ale na chuti ani efektu to nepřidalo). Kromě toho, že výživová hodnota takovéto stravy se blížila nule, monotónní chuť člověk nevydržel příliš dlouho, a pokud už ztrácel na hmotnosti, nebylo to úbytkem tuku, ale svalové hmoty. O tom, co se dělo s trávením, není třeba mluvit.

„Pamatuju si, že tuhle dietu zkoušela držet moje starší sestra. Navařila obrovský hrnec polívky do zásoby, dodneška si pamatuju ten pach. Vydržela to pár dní, věčně jí bylo špatně od žaludku. Třeba po měsíci to zkusila znova, ale nebylo to o nic lepší. Že by zhubla, si nemyslím,“ popisuje náš programátor Radek.

6. místo: Grapefruitová dieta

Další z diet, jež se čas od času vrátí, už od 30. let minulého století. Kvůli víře, že grapefruit obsahuje látky, jež pomáhají hubnout, se tohle ovoce jedlo jako předkrm ke každému jídlu. Bohužel, sám grapefruit nic nezmůže, pokud si po něm dáte svíčkovou se šesti.

„O grapefruitech a jejich vlivu na hubnutí se diskutuje dodnes, ovšem je jasné, že když člověk nesníží počet kalorií, nezhubne. Kdyby to bylo takhle jednoduché, byli bychom hubení všichni,“ směje se naše obchodnice Maruška.

7. místo: Nápoj z chilli, citronu a javorového sirupu

Naši „hitparádu“ uzavírá novinka mezi uvedenými dietami. Před pár lety s ní přišly celebrity typu Beyoncé nebo Victoria Beckham. Spočívá v popíjení horkého nápoje z vody, chilli koření, citronové šťávy (ty měly podpořit spalování tuků) a javorového sirupu (proti nízké hladině cukru v krvi). Potíž spočívá v tom, že tahle dieta působí úplně stejně jako jakékoli jiné hladovění – ubývá vám svalové hmoty a po ukončení této hubnoucí „kúry“ se dostaví jo-jo efekt.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat