Vědecky potvrzeno: Ve spánku jsme studení a hubneme!

Spánek. Pro většinu z nás příjemné chvíle dne (noci), kdy o sobě prakticky nevíme nebo se nám nanejvýš zdají sny. Ale náš organismus nezahálí! Právě naopak.

Co se vlastně děje s lidským tělem, když se večer uložíme do peřin? A je opravdu dostatečný spánek tak prospěšný, jak se všude píše?

1. Srdce pracuje, ale odpočívá

Tak jako většina našich orgánů, i srdce je po čas spánku činné (logicky – kdyby nebylo, už jsme mrtví). Jenže se přes noc nenadře tolik co přes den, když bdíme. Zpomaluje se tepová frekvence a k tomu klesá krevní tlak. Tento odpočinek naše srdce potřebuje, bez něho se dříve „opotřebuje“ a unaví. Takže mu ho dopřejte!

2. Mozek jede (skoro) na plné obrátky, ale jinak než ve dne

Mozek nezahálí. I když o tom nevíme, pracuje a pracuje. Jediným dokladem jeho činnosti, který si můžeme uvědomit (tedy kromě toho, že jsme stále naživu), jsou sny. Sny zaměstnávají vědce po celém světě, skrývá se v nich spousta odkazů, většinou je nedokáží interpretovat sami ani ti, jimž se zdály. Jistě, někdy jsou průzračné, ale jindy se v nich skrývá spousta symboliky. Mozek je zkrátka orgán, který nedokážeme (mozkem) nikdy zcela pochopit...

3. Organismus se celkově ochladí

Jinými slovy – při spánku klesá tělesná teplota. Samozřejmě nijak výrazně. K poklesu teploty dochází těsně před usnutím, pokud byste spícímu člověku dávali hodně citlivý teploměr, s největší pravděpodobností naměříte nejnižší hodnoty mezi druhou a třetí nad ránem. To je obvykle doba, po kterou spí většina z nás nejtvrdším spánkem.

4. Ani oči nezahálí

Tedy ne že by něco pozorovaly, však je máte zavřené, ale nejsou v klidu. Během spánku, přesněji řečeno když se nacházíme v tzv. REM fázi spánku, dochází k poměrně zběsilému pohybu očí (však také od těchto pohybů dostala fáze svůj název, zkratka REM pochází z anglických slov rapid eye movement). Podle odborníků pohyby očí souvisí s aktivitou mozku, pravděpodobně se zdáním snů.

5. Naše pokožka si užívá přísun kolagenu

Ne nadarmo se říká, že se člověk musí vyspat do krásy. Naše pleť spánek nutně potřebuje ke svému zdraví. Ve spánku totiž stoupá produkce kolagenu. Ten pak zajišťuje pokožce potřebnou elasticitu. Spánek je tak účinný nástroj proti povadlé pleti, vráskám a vůbec stárnutí pokožky. I proto se vyplatí věnovat mu dostatek času, nemyslíte?

6. Energii pouze vydáváte, nepřijímáte

K čemu dochází, když výdej energie převyšuje její příjem? Hubneme! A přesně to se děje ve spánku. Náš organismu ve snaze udržet se při životě zajišťuje v těle celou řadu funkcí a pochodů (srdeční tep, dýchání apod.). A k tomu potřebuje nějakou tu energii. Jenže protože ve spánku nejíme, musí si vzít energii ze zásob. A tím vlastně hubneme. Jistě, není to tak, že bychom se ráno probudili o pět kilo lehčí, ale každá příležitost ke spálení kalorií dobrá, ne? A tahle je hodně příjemná!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Sýrová roláda

(1 hlasů)

Cibulačka

(1 hlasů)

Dršťková polévka

(2 hlasů)

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat