Prostreno.cz

Jak na podrážděný žaludek bez chemie? Pomoc máte doma

Známe to všichni. Přejíme se nebo sníme něco tučného či hůře stravitelného a náš žaludek se nám „odmění“ nepříjemnou bolestí, někdy až křečemi. Většinou se nejedná o nic vážného, ale ani o nic příjemného. Ještě než sáhnete po přípravku z lékárny, zkuste podrážděný žaludek zklidnit přírodní cestou.

Po čem sáhnout, když nám dává žaludek vědět, že jsme to přehnali?

Aloe

Ačkoli tuhle rostlinu známe spíše jako skvělý lék na drobná poranění či spáleniny, je skvělá i na zažívání. Obsahuje látky mající tišící efekt a působí protizánětlivě.

Žvýkačka

Díky žvýkání žvýkačky produkujeme více slin, které pak působí jako uklidňující prostředek především při pálení žáhy (nejenže zabraňují žaludečním šťávám v cestě „nahoru“, ale – zjednodušeně řečeno – jsou navíc alkalické, takže je částečně neutralizují).

Lékořice

Také tahle pochutina dokáže podrážděný žaludek zklidnit. Látky v ní obsažené působí příznivě na žaludeční stěnu, navíc má protizánětlivý a antibakteriální účinek.

Hořčice

Protože se váš žaludek může bouřit kvůli nevyvážené hladině žaludečních kyselin, malá lžička hořčice může pomoci vrátit vše do normálu – působí totiž zásaditě, a tak kyseliny neutralizuje.

Soda

Ačkoli ji na podrážděný žaludek používaly už naše babičky, raději s ní opatrně. V určitých případech či u citlivých lidí může napáchat víc škody než užitku. Přesto pokud víte, že vám neublíží, stačí na podrážděný žaludek už jen malá čajová lžička.

Spaní na boku

Jedna ze studií zaměřených na pálení žáhy zjistila, že nejméně jím lidé trpí, pokud spí na levém boku. Třeba tato poloha pomůže i vám.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat