Prostreno.cz

Z čeho nás bolí hlava? Z jídla!

Bolest hlavy může mít spoustu příčin. Ale napadlo by vás, že jednou z nich je i jídlo? A to dokonce i některé potraviny, které jsou zdravé!

Pokud tedy trpíte častými bolestmi hlavy (a jste si jisti, nejlépe po lékařském vyšetření, že se nejedná o bolesti kvůli nějaké nemoci), zkuste z jídelníčku vynechat následující potraviny.

1. Káva

Ačkoli právě káva je to první, po čem při bolesti hlavy sáhneme, možná neděláme tak úplně dobře. Tento nápoj totiž působí jako silný stimulant, který může zvýšit pocit nervozity a úzkosti, čímž podporuje napětí ve svalech. A tím přispívat k bolesti hlavy.

2. Uzeniny

Uzeniny obsahují spousty konzervačních látek, soli apod. A především dusitany. Ačkoli potravinářský průmysl uklidňuje, že panika okolo dusitanů v některých výrobcích je zbytečná, některé studie tyto látky spojují s vyšším rizikem nemocí srdce či diabetu. A také s bolestmi hlavy. Naštěstí na trhu jsou i uzeniny, které nitráty neobsahují, je však třeba vybírat.

3. Umělá sladidla

Spousta žen (ale i mužů) ve snaze udržet si štíhlou postavu sahá po nápojích s umělými sladidly. Nejčastějším z nich je aspartam, který sice nemá žádné kalorie, zato našemu zdraví dvakrát neprospívá. A podle všeho zhoršuje, nebo i způsobuje, bolesti hlavy. Mimochodem, aspartam neobsahují jen nápoje, ale třeba i některé cereálie a další potraviny.

4. Ovoce

Tedy ovoce, které bylo chemicky ošetřeno. Především pesticidy dokáží s naší hlavou (a kdyby jen s ní) pěkně zamávat. Takže ovoce se opravdu vyplatí kupovat v bio kvalitě, tedy bez chemického povlaku.

5. Pivo

Milovníci tohoto nápoje asi moc nadšení nebudou, ale je to tak. Jednak se pivo pije vychlazené, takže pokud jej vypijete během chvilinky, vaše hlava se kvůli chladu nepěkně rozbolí. A jednak obsahuje tyramin, který patří k látkám, o nichž se mluví jako o spouštěčích bolesti hlavy.

6. Vyzrále sýry

Zrající sýry rovněž obsahují tyramin, a tak není divu, že k bolestem hlavy umějí spolehlivě přispět. Čím vyzrálejší sýr, tím více tyraminu v něm najdete.

7. Fermentované potraviny

Kysané zelí, ale také třeba sojová omáčka či omáčka teriyaki (a další z rodiny fermentovaných pochoutek) rovněž přispívají k bolestem hlavy. Tak to s nimi nepřehánějte!

8. Málo jídla, málo vody

Možná vás ale hlava bolí i kvůli dehydrataci, to je vůbec jeden z nejčastějších důvodů. Takže dodržujte pitný režim!

Druhým důvodem častých bolestí hlavy může být, že nepravidelně a málo jíte. Pokud vaše tělo celý den hladoví, protože vynecháte oběd a ani nesvačíte, odpoví bolavou hlavou.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Mrkvové rohlíčky

(23 hlasů)

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat