Co je to brániční kýla?

Pálí vás často žáha, hůře polykáte, máte zhoršené dýchání či pocit cizího tělesa v hrdle? Může se jednat o brániční kýlu, a pokud toto onemocnění není včas rozpoznáno a léčeno, může způsobit závažné zdravotní komplikace.

Co je brániční kýla?

Brániční kýla se odborně nazývá hiátová kýla neboli hiátová hernie. Jedná se o prostup části žaludku skrze bránici do hrudníku. Brániční kýla se oproti ostatním druhům kýl liší právě tím, že vzniká v oslabeném nebo otevřeném místě na bránici, což je sval, který odděluje hrudí dutinu od dutiny břišní.

Mezi rizikové faktory patří obezita, těhotenství, kýchání či silný kašel, které zvyšují tlak v břišní dutině. Kýlu rovněž může způsobit zvedání těžkých předmětů.

Jak vzniká brániční kýla?

Příčina vzniku kýly není často úplně jasná, vznik může přiblížit zvyšování nitrobřišního tlaku způsobeného chronickým kašlem, zvedáním těžkých předmětů, těhotenstvím, tlačením při chronické zácpě apod.

Jak už bylo výše zmíněno, brániční kýla je způsobená proniknutím části jícnu či žaludku zvětšeným otvorem v bránici, což může být způsobeno např. úrazem. V některých případech se brániční kýla projevuje jako vrozená vada.

Brániční kýlou jsou ohrožováni lidé v dospělosti s přibývajícím věkem, velmi častá je brániční kýla u mužů. Čím je člověk starší, tím dochází v okolí k jícnu k uvolnění vaziva. Kvůli tomu se zvyšuje riziko vzniku brániční kýly. Může se také vyskytovat u dětí jako vrozená vývojová vada, která může být ale mnohočetná a u níž může být přítomno i masivní zvětšení srdce a další poruchy. Masivní vývojové vady jsou pak často neslučitelné se životem.

Typy brániční kýly

Při brániční kýle dochází k vyklenutí části žaludku do hrudníku skrze oslabenou bránici. Nejčastějším typem je skluzná kýla, při které dochází k vysunutí žaludku a jícnu nad bránici. Méně častější je paraezofageální kýla, u které dochází k vakovitému vysunutí kusu žaludku nad bránici. Třetím typem brániční kýly je kombinací dvou předchozích.

Vrozená brániční kýla

Vrozená brániční kýla se objevuje u jednoho z 5000 narozených dětí a spočívá ve vysunutí nitrobřišních orgánů do hrudníků a nevyvinutou plící na postižené straně. Obsahem kýly může být tenké střevo, žaludek, tlusté střevo, slezina, játra a levá ledvina. Kýla se častěji objevuje na levé straně. Úmrtí hrozí u 10 % dětí, ale kvalita života dětí, které přežily je velmi dobrá, srovnatelná se zdravými vrstevníky. Nemocnost dětí s brániční kýlou je ale o něco vyšší.

Příznaky brániční kýly

V mnoha případech lidé s brániční kýlou nepociťují žádné potíže. Další příznaky brániční kýly můžou být:

- obtížné polykání
- pocit cizího předmětu v krku
- vytváření vředů na hrudi
- chudokrevnost
- kyselá pachuť v ústech
- zvracení
- bolesti na hrudi

Vyšetření kýly

U pacientů je provedeno kontrastní rentgenové vyšetření, při němž je podána kontrastní látka a pak proveden snímek. Díky tomu je zobrazena přesná poloha jícnu a žaludku a jejich vztah k bránici. Je také prováděno endoskopické vyšetření.

Brániční kýla – léčba

Brániční kýla bývá diagnostikována pomocí endoskopu při gastroskopii. Díky tomuto vyšetření lze zjistit stupeň poškození jícnu či jiných tkání. Po diagnostice se brániční kýla léčí buď pomocí potřebných medikamentů, nebo chirurgickým zákrokem.

Léky jsou podávány proti překyselení žaludku a tím byla chráněna sliznice jícnu. Léčba léky by měla být doplněna dalšími režimovými opatřením jako omezení alkoholu, kávy, zákaz kouření atd. Pokud se jedná o závažnou a rozsáhlou brániční kýlu, kterou nelze léčit pomocí léků, přistupuje se k operačnímu zákroku, který se provádí šetrnou laparoskopickou metodou.

Komplikace brániční kýly

Velkou komplikací brániční kýly je její uskřinutí. Žaludek pak totiž může odumřít a může se objevit velmi těžká infekce, která pacienta ohrozí na životě.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:06
12 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:35
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat