Rady pro běžkyně začátečnice, které se vyplatí znát

Rozhodla jste se, že s příchodem jara uděláte něco pro svou fyzičku či postavu a začnete běhat? Pak pro vás máme pár maličkostí, které se vyplatí vědět.

O tom, jak, kdy nebo kde běhat, byly popsány stohy papíru a na internetu najdete spoustu chytrých textů, jež vás vybaví potřebnými znalostmi. My se zaměříme spíše na maličkosti, které se nikde moc neobjevují, ale které vám potvrdí snad každá běžkyně.

Začátek je těžký, ale zlepší se to!

Nečekejte, že budete hned od počátku vyklusávat jako profesionálka a že budete vypadat jako ty slečny z časopisů, které působí, jako by nebyly ani malinko unavené a běhání bylo jejich přirozeností snad od narození. Spíše počítejte s tím, že pokud mnoho pohybu ve svém životě nemáte, mohou pro vás být začátky krušné – budou vás bolet svaly, budete se zadýchávat tak, že i 80letý astmatik bude vedle vás vypadat jako čipera, běh vám vůbec nebude připadat jako přirozený pohyb a rozhodně nebudete hned schopná uběhnout čtyři kilometry, jak jste si předsevzala.

Ale přes to všechno – nevzdávejte se, zlepší se to! Po pár týdnech vám to už opravdu půjde. A vy nejenže budete mít skvělý pocit z běhu, ale především z toho, že jste to nevzdala!

Sportovní podprsenka se vyplatí... někdy i dvě

Tenhle problém naši mužští kolegové řešit nemusejí, ale my ženy ano. Při běhu by měla mít naše prsa maximální oporu, protože jinak se nám nebude běžet nijak pohodlně, dokonce vás mohou prsa při běhu nepříjemně bolet (zvláště patříte-li k ženám, k nimž byla Matka příroda v oblasti hrudníku štědrá).

Vyplatí se proto investovat do kvalitní sportovní podprsenky, jež ňadrům poskytne oporu (takže nebudou „poskakovat“). Některé ženy budou muset nosit i dvě takové podprsenky, ale věřte, že je to lepší než nepříjemné pocity, které by vám mohly běh otrávit.

Nešetřete na botách ani ponožkách

Možná si říkáte, že pro začátečníka nemá cenu, aby utrácel za boty. Ale opak je pravdou. Vyplatí se pořídit si speciální tenisky určené právě na běhání. Jednak vás díky nim tolik nebudou bolet svaly, ušetříte klouby nezdravých otřesů a předejdete bolestivým odřeninám a puchýřům. Ponožky by také měly být pohodlné, sportovní (nezpůsobují otlaky ani puchýře). Ano, znamená to významnější investici, ale věřte, že bolestivá chodidla dokáží od běhání spolehlivě odradit. A to přece nechcete!

Není běh jako běh

Pokud jste přebornicí v běhu na pásu v pohodlí fitness centra nebo domova, nepředpokládejte, že vám okamžitě a samo půjde i běhání venku. Možná se nebudete hned zadýchávat díky alespoň nějaké fyzičce, ale pamatujte, že terén venku je nerovný, nepoběžíte vždy jen po rovině, může do vás prát slunce, nebo vás naopak skropí déšť, vítr vám nebude vždycky foukat do zad, zkrátka žádný jednotvárný povrch pásu. Ale právě tyhle „překážky“ mají i své výhody – vydáte díky nim mnohem více energie, takže fyzička poletí do závratných výšin a navíc bude blahodárný vliv běhu venku na vaši postavu brzy viditelný!

Pomoci mohou aplikace

Díky moderním technologiím máme i pro běhání nejrůznější vychytávky, které nám pomohou například přesněji změřit, kolik jsme toho uběhli, za jak dlouhou dobu, jak rychle, kolik kalorií jsme spálili, zkrátka máme po ruce další maličkosti, které mohou sehrát důležitou roli v naší motivaci vydržet s běháním do doby, kdy mu úplně propadneme (to vám ostatně potvrdí každý běžec) a stane se přirozenou součástí našeho života.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat