Náhradou za bílý cukr nejsou jen chemická sladidla. Vyzkoušejte raději přírodní alternativy

Čím dál více vědeckých prací dokazuje, že bílý cukr lidskému organismu nedělá vůbec dobře. Naopak. Jenže kde hledat alternativy, když člověk nechce používat chemická sladidla, o jejichž účincích na naše zdraví se už také popsala nejedna stránka?

Naše chuťové buňky toužící po „něčem sladkém“ může spolehlivě uspokojit několik alternativ cukru, které nám poskytuje Matka příroda. Ale i s nimi opatrně – stále platí, že i „zdravé cukry“ mají vysokou energetickou hodnotu, a tak při nadměrné konzumaci přispívají k obezitě, ale také vzniku cukrovky.

Po kterých přírodních „náhražkách“ cukru tedy můžete sáhnout?

Med

Začněme hned jednou z nejdéle používaných alternativ cukru. A také jednou z nejzdravějších, tedy co se obsahu vitaminů, minerálů a antioxidantů týče. Je možné ho používat v teplé i studené kuchyni (například v dezertech je místo cukru ideální).

Jen pozor, abyste nezapomněli na to, že počet kalorií v medu šplhá do závratných výšin, a to především díky vysokému obsahu fruktózy.

Melasa

Tahle temně hnědá, hustá tekutina vzniká při zpracování cukrové třtiny. Zjednodušeně řečeno je „odpadem“ při výrobě bílého cukru. Ovšem odpadem velmi výživným – obsahuje především spoustu minerálů (železo, hořčík, draslík a další).

Má mnohem výraznější chuť než například již zmíněný med, dokáže dodat moučníkům i dalším jídlům další, velmi zajímavý rozměr. Bohužel i melasa obsahuje spoustu fruktózy, a tak by jí člověk neměl konzumovat příliš mnoho.

Javorový sirup

Dlouho byl „výsadou“ především Kanady a Ameriky, kde je konzumován v závratném množství, ale jeho obliba stoupá už i u nás. Zlatavou barvou se podobá medu, má však trochu jinou chuť. Získává se svařením javorové mízy.

Kromě – na naše české poměry – vysoké ceny je i javorový sirup poměrně kalorický. Má nižší obsah fruktózy než zmíněný med, v drtivé většině je tvořen sacharózou. I s ním tedy opatrně (ostatně tak jako s cukrem obecně).

Agávový sirup

Poslední dobou také získává na oblibě, především proto, že je tak sladký, že ho nepotřebujete do jídla či nápojů přidávat velké množství. Ovšem v tom se samozřejmě skrývá i jisté riziko – sladký je totiž díky vysokému obsahu fruktózy, takže když to s ním přeženete, nejenže proměníte moučník na přeslazený pokrm, ale svému tělu dodáte obří množství kalorií. Kromě toho může sirup zvýšit hladinu cukru v krvi. Když s ním ale budete šetřit, není důvod k obavám.

Kukuřičný sirup

Je jednou z nejrozšířenějších alternativ bílého cukru, i když řada zastánců zdravé výživy zpochybňuje jeho přínos lidskému organismu. Poukazují na nízkou výživovou hodnostu (tedy z hlediska obsahu živin, kterými ve srovnání s jinými náhradami cukru právě neoplývá), ale také na skutečnost, že se velmi často vyrábí z geneticky modifikované kukuřice.

Rýžový sirup

A ještě jeden ze zástupců skupiny sirupů. Tento se získává vařením hnědé rýže – enzymy takto extrahované se poté přemění na cukr. Ani od něho nemůžete čekat žádné další výhody pro zdraví, neobsahuje prakticky žádné významné živiny. Na druhou stranu ale v sobě nemá ani fruktózu.

Cukr z kokosových palem

Tenhle cukr je na našem trhu stále ještě tak trochu nováčkem, ale jeho obliba postupně roste. Aby ne, svařená dehydratovaná (zjednodušeně řečeno) šťáva z kokosové palmy neobsahuje příliš fruktózy, zato ale poměrně dost draslíku a vitaminu C. Kalorický je ovšem prakticky stejně jako klasický cukr. Mimochodem, pečlivě při jeho nákupu čtěte etikety – někteří výrobci totiž palmový cukr dochucují třtinovým (což hledáte-li jeho alternativu, je něco, co nechcete).

Stévie

Výtažek z téhle nenápadné rostlinky znamenal téměř revoluci. Je sladký, ale obsahuje úplné minimum kalorií, je vhodný pro diabetiky. Stévie se prodává v mnoha formách (od tablet až po sušené listy), navíc si ji můžete pěstovat i doma a listy usušit. Některým lidem nicméně osobitá chuť stévie vadí, jde ale jen o zvyk.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat