Středomořská dieta: Chuť a zdraví na talíři

Plavková sezóna je v plném proudu a mnohé z nás u vody doprovází nespokojenost. Abyste tyto nepříjemné pocity spojené s odhaleným tělem co nejvíce omezila, zkuste obohatit dosavadní jídelníček o odlehčené a zdravější pokrmy. Nemusíte se přitom vzdát plné chuti - zkuste do stravování zakomponovat chutné zeleninové saláty, čerstvé ryby a další svěží pokrmy, jejichž nepostradatelnou ingrediencí je olivový olej. Již antičtí Řekové přece věděli, co je dobré a zdravé zároveň.

Někteří odborníci považují „středomořskou dietu“ za jednu z nejzdravějších na světě. Středomořská strava je spojována se zdravým srdcem a dlouhověkostí. Pokud se spokojíme s umírněnými porcemi, může fungovat také jako výborná redukční dieta. Výzkumy ukázaly, že strava bohatá na rostlinné potraviny, zdravé tuky a bílkoviny spolu s omezením kalorického příjmu, je skvělým receptem na hubnutí. Středomořské pokrmy kladou důraz hlavně na potraviny s nízkým obsahem tuku a cholesterolu a naopak s vysokým obsahem vlákniny. Jídlo bohaté na bílkoviny a vlákninu (jako fazole a luštěniny) je navíc syté a zažene hlad na delší dobu.

Tato dieta využívá především čerstvé a sezónní potraviny. Příprava jídla je obvykle velmi snadná, pokrmy jsou málokdy smažené. A díky spoustě rozmanitých a chutných potravin je snazší dietu dodržovat dlouhodobě. Ale i u tohoto typu stravy nezapomeňte pamatovat na přiměřenou velikost porcí.

Nalaďte se na řeckou vlnu a ochutnejte tradiční středomořské pokrmy. Nejenže potěší vaše chuťové buňky, ale rázem vás přenesou na písečnou pláž u moře.

Tip na středomořskou lehkou a rychlou večeři:

ŘECKÝ KUSKUS SALÁT

Tento recept pro Minervu vytvořila přední česká foodblogerka Kitchenette.

Nejen, že je relativně rychlý, jednoduchý a není vůbec problém jej udělat ve větším množství a třeba i trochu dopředu, ale také si na něm pochutná téměř každý mlsný jazyk. Zároveň není příliš chuťově exotický a tak se nemusíte bát, že by pro někoho z těchto důvodů nebyl vhodný. Je příjemný v létě, protože osvěží, ale i zasytí. Díky sýru a cizrně obsahuje dostatek bílkovin a tak může být vhodným hlavním vegetariánským pokrmem, nebo tvořit přílohou k masu či rybám. Olivový olej použijte extra panenský, má mnoho vitamínů, ale také dodá skvělou chuť.

Budete potřebovat:

•    1 hrnek kuskusu
•    1,5 hrnku vody nebo vývaru
•    1 lžička oregana
•    pár malých švestkových rajčátek pokrájených na menší kousky
•    ½ salátové okurky, oloupané a nakrájené na malé kostičky
•    75 g řecké fety, nadrobit
•    hrst oliv bez pecek jako jsou kalamata
•    1 malá červená cibule, na jemné kostičky
•    1 plechovka vařené cizrny, propraná a okapaná
•    3 lžíce citrónové šťávy
•    5 lžic extra panenského olivového oleje Minerva Kalamata
•    čerstvě mletý pepř
•    mořská sůl
•    čerstvé oregano na servírování

Jak na to:

1. Do menšího hrnce si dejte kuskus, dvě lžíce olivového oleje, špetku soli, oregano a promíchejte vidličkou. Tuto směs zalijte horkým vývarem či vodou, přiklopte pokličkou a nechte nabobtnat přibližně 5 minut.
2. Mezitím si připravte do salátové mísy všechny zbývající ingredience. Hotový kuskus načechrejte vidličkou a přidejte do mísy. Vše lehce promíchejte, na vrch přidejte čerstvé oregano na ozdobu

Salát můžete servírovat vlažný nebo vychlazený. Bude tvořit příjemnou a aromatickou přílohu ke grilovanému masu nebo může být hlavním vegetariánským pokrmem servírovaným například s řeckým pita chlebem.

Novinka - unikátní olivový olej Minerva Kalamata v plechovce

Prémiový olivový olej Minerva Kalamata pochází z vybraných oliv ze slunečné oblasti Kalamata. Právě v messenském údolí, kde slunce svítí více než 3 tisíce hodin v roce, vzniká pod rukama pečlivých pěstitelů jedinečný olivový olej z těch nejkvalitnějších surovin, jehož unikátní a skvělé vlastnosti mu propůjčují neobyčejně plnou chuť a silnou nezaměnitelnou vůni.

Nově je k dostání v plechovém obalu, který k oleji nepropustí žádné světlo a postará se tak o jeho čerstvost a dlouhotrvající kvalitu. K dostání je od 249 Kč.

Více o řeckých olivových olejích Minerva najdete na www.minerva-foods.com/cz







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat