Prostreno.cz

Největší omyly o hubnutí: Když vynechám večeři, zhubnu

Při tolika různých „zaručených“ návodech na zhubnutí se může jednoduše stát, že budete-li se řídit některými běžně rozšířenými radami – byť mohou vypadat na první pohled logicky – spíše než úbytku kilogramů se dočkáte dalších problémů. Bety vám přináší přehled nejčastějších dietních mýtů a omylů.

Omyl č. 1: Když vynechám večeři, zhubnu

Ačkoli odborníci na výživu tento mýtus vyvracejí již několik let, stále se jej řada z nás drží. Jíst je nutné častěji a v menších porcích, poslední pokrm bychom měli sníst asi dvě hodiny před spaním. Důležité ovšem je, co jíme. Rozhodně bychom si k večeři neměli dopřávat jídla bohatá na tuky a sacharidy, naopak nic nezkazíme zeleninou a kvalitními bílkovinami.

Omyl č. 2: Při hubnutí musím jíst málo a nejvýše 3krát denně

Podobný omyl jako ten předchozí. Nejenže si hladověním ničíme zažívání, hrozí nám únava apod., ale naše tělo zareaguje přesně opačně, než bychom chtěli. Jistě, nejprve možná skutečně dojde k úbytku kilogramů, ale to je způsobeno tím, že ztrácíme svalovou hmotu – ta je pro tělo energeticky náročnější, a tak se jí v čase hladovění na rozdíl od tukových polštářků „zbavuje“ jako první. Navíc náš organismus (v rámci pudu sebezáchovy) začne tvořit tukové zásoby prakticky z čehokoli.

Omyl č. 3: Zhubnu, když budu jíst nízkotučné výrobky

Slovo nízkotučný máme podvědomě spojené s pojmem dietní. Ale pozor, že má výrobek snížený obsah tuku, neznamená, že je také nízkokalorický. Proto je důležité například při nákupu tzv. light jogurtů pečlivě prostudovat složení. V řadě těchto výrobků totiž bývá velké množství cukru, takže jejich energetická hodnota je navzdory deklarovanému nízkému obsahu tuku pro redukční dietu nevhodná.

Omyl č. 4: Při dietě je nutné úplně vyloučit tuky

Samozřejmě, nadbytek tuků ve stravě naší postavě zrovna nesvědčí, ale jejich úplným vyřazením si ublížíme. Naše tělo bez nich především nedokáže zpracovat životně důležité vitaminy rozpustné v tucích (A, D, E, K). Pokud si budete vybírat tuky kvalitní (samozřejmě v přiměřeném množství), tedy ty s obsahem nenasycených mastných kyselin, nemusíte se o svou postavu nijak zvlášť bát. Ideální jsou z tohoto hlediska rostlinné oleje, ryby či ořechy.

Omyl č. 5: Místo jídla vypiji sklenici vody a zaženu hlad

Jistě, tento malý trik je dobrý například na zahnání tzv. vlčího hladu, vodu můžete také pít před jídlem, abyste navodili pocit sytosti a nesnědli tak velkou porci, ale nahrazovat jídlo vodou je nesmysl. Dodržovat pitný režim je při hubnutí nesmírně důležité, nesmí se však stát, že vodu naměníme za jídlo.

Omyl č. 6: Existují potraviny, které odbourávají tuky

Tento mýtus slýcháme nejčastěji ve spojitosti s ananasem nebo grapefruitem, které mají podle některých teorií obsahovat účinné látky, jež spalují tuky. Bohužel, není to pravda, žádný odborný výzkum to dosud neprokázal. Grepová či ananasová dieta stojí spíše na faktu, že sníme-li před hlavním jídlem polovinu grapefruitu nebo kus ananasu, už toho do sebe příliš nedostaneme...

Omyl č. 7: Ovoce můžu konzumovat při dietě neomezeně

Navzdory nepopiratelnému přínosu ovoce pro náš organismus je nutné si na něj – pokud jste se rozhodli zhubnout – dát pozor. Samozřejmě by byl nesmysl jej z jídelníčku zcela vyřadit, nesmíme zapomínat na tu spoustu vitaminů, kterou naše tělo zásobuje. Ale je třeba mít na paměti, že je často velmi kalorické. Obsahuje totiž velké množství cukru. Jeho konzumaci bychom tak měli směřovat spíše na dopolední hodiny.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat