Hluční sousedé dokáží pěkně otrávit vysněné bydlení

Není vaše vysněné bydlení tak klidné, jak jste si představovali? Nejste v tom určitě sami. Na hluk od sousedů si stěžuje každý čtvrtý obyvatel bytového domu. Řešením může být změna bydliště. Jak ale postupovat, když se nikam stěhovat nechcete?

Nejprve po dobrém

Každý z nás má rozdílné představy o klidném bydlení, někomu občasné zaštěkání psa nevadí, jiný nesnese ani zvuk spláchnutí toalety, který se nese stoupačkami v domě. Je třeba samozřejmě dělat i jisté rozdíly mezi tím, co lze a nelze ovlivnit. Takové novorozené miminko nepřesvědčíte, aby ve tři ráno neplakalo, ani kdybyste se na uši stavěli, naproti tomu hlučné, pozdní návštěvy u mladších sousedů v přízemí, jsou jistě nad rámec snesitelnosti a je na místě je řešit, pokud jakkoli snižují váš životní komfort.

Jako první řešení vás asi přirozeně napadne domluva. Jednoduše sousedy požádáte, jestli by nemohli hluk omezit, a pokud se vám poštěstí, máte klid. Bohužel, ve většině situací to tak snadno nefunguje.

Obraťte se k vyšší moci

Pokud domluva po dobrém nefunguje, obraťte se na majitele bytu, který ho sousedům pronajímá, potažmo na obecní úřad, který rušitele uvědomí o stížnosti a pokusí se domluvou zjednat nápravu. V takovém případě je vhodné zapojit do stížnosti i ostatní nájemníky domu. Čím více vás bude, tím větší je šance na úspěch.

Pokud ani to nepomůže, můžete přistoupit k soudní žalobě. Počítejte však s tím, že jde o zdlouhavý a finančně nákladný proces, který nemusí vyjít ve váš prospěch. Rozhodnutí, je-li chování souseda za hranicí únosnosti, nelze totiž posuzovat tabulkově, i když samozřejmě existují vyhlášky, které tuto problematiku upravují. Co je však pro vás nesnesitelné, nemusí být druhým vnímáno stejně. Proto jsou často šance na úspěch mizivé.

Zkuste potížím předcházet

Vybíráte-li byt, zaměřte se na jeho umístění, celkovou orientaci i materiál, ze kterého je dům postaven. Paradoxně nejhlučnějšími domy bývají novostavby z odlehčených materiálů, jako je například porobeton. Naproti tomu cihlové stavby jsou celkově tišší. Ideální je také volba bytu v posledním podlaží domu, kdy nehrozí, že nad sebou uslyšíte každý krok nájemníka. Vyhněte se také domům, kde se na patře nachází více bytů vedle sebe. Ideální jsou takové, kde jsou maximálně dva byty se vchody naproti sobě, oddělené chodbou či schodištěm.

Zdroj: názor autora






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Čočka na kyselo

(3 hlasů)

Rajská omáčka

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:06
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:53

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat