Identifikátory do budoucna dobře fungujícího vztahu

12.07.2023 | Vztahy

Žijeme v době, kdy je výběr životního partnera z velké části záležitostí svobodné vůle. To ale neznamená, že o to je hledání toho pravého jednodušší. Možná právě naopak. Na co si dát pozor, pokud máte ambice ubytovat ve svém domě a pod peřinou nového muže?

Psychologové, koučové a poradci v oblasti vztahů se shodují, že identifikátorem, který prozrazuje, zda vztah má, či nemá budoucnost, je kompatibilita vztahů. Kompatibilitou se přitom rozumí schopnost žít harmonicky, společně a „přizpůsobeně“. V podstatě se jedná o to, zda si s protějškem budete vyhovovat a „sednete si“. No, na tohle zjištění možná nikdy není pozdě… Zde jsou čtyři identifikátoři kompatibility vztahů.

Osobnost a temperament

Sangvinik, flegmatik, melancholik, cholerik či introvert a extrovert. Proveďte nějaký on-line osobnostní test na internetu, primárně určete sebe, pak odhadněte partnera. Je jasné, že nemůžete harmonicky žít s někým, kdo je přes 80 % extrovert, když vy pokaždé za zdmi domova cítíte úzkost. I když se říká, že protiklady se přitahují, jde o úroveň stresu, kterou jeden z partnerů v souvislosti s chováním toho druhého prožívá.

Zájmy

Je také důležité najít partnera, s nímž sdílíte podobné zájmy. Řeč je o typu hudby, vaší dietě, životním stylu, přátelích, koníčcích a podobně. Vypadá to jako banalita, ale tvrdí se, že třeba herečka Gwyneth Paltrow a její manžel a zároveň zpěvák skupiny Coldplay Chris Martin se dost často dostávali do křížku kvůli přísným stravovacím návykům Gwyneth. Ta totiž všechno musí mít „bio“. Martin tento zájem své ženy evidentně nevydržel a posléze se zakoukal do jisté asistentky produkce. Asi se holka uměla pořádně najíst…

Plány

Plány dvou lidí, kteří spolu chtějí zůstat, musí být propojené. Neexistuje, že jeden chce děti, zatímco druhý se za ně modlí. Takhle to nefunguje ani z legrace. Opravdu oba víte, po čem toužíte a jak váš život bude vypadat za pár let? Ptejte se a vyzvídejte.

Hodnoty

Hodnoty jsou přímo ovlivněny typem naší výchovy i kulturou. Je důležité, abyste si vybrali partnera, který nekouří ani nepije, pokud k tomu máte odpor. A souhlasíte s tetováním, piercingy a náušnicemi? U těchto věcí můžete udělat kompromis, u jiných ale ne. Partner by se k vám neměl chovat hrubě, měl by prokazovat respekt a ideálně si nést dobrý příklad od svých rodičů. Pokud tomu tak je, máte štěstí.

Zdroj: www.psychologytoday.com, www.loveisrespect.org






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat