Lidé konzumují mléčné výrobky už minimálně šest tisíc let, i když jim působí zažívací potíže

Britští vědci dokázali, že lidé konzumují mléčné výrobky už od doby kamenné, a to minimálně šest tisíc let. Prokázala to analýza zubního kamene na zbytcích zubů pravěkých lidí. U mnoha jedinců té doby totiž zubní kámen obsahoval bílkovinu, která je typická pro mléko skotu. Nicméně lidé v té době trpěli nesnášenlivostí laktózy, takže pokud pili čerstvě podojené mléko, měli těžké zažívací potíže. Zřejmě tedy konzumovali výrobky mléčného kvašení.

Vědci z Yorku provedli analýzu bílkovin v zubním kameni několika ostatků pravěkých lidí z doby kamenné. Jednalo se o farmáře žijící před šesti tisíci let. U sedmi jedinců zubní kámen obsahoval beta-laktoglobulin, bílkovinu z mléka.

„Analýza bílkovin zubního kamene je docela novou technikou. Existuje několik studií z předchozí doby, ale většina z nich byla na historických archeologických nálezech, nikoli na prehistorickém materiálu,“ tvrdí doktorka Sophy Charltonová z University of York.

Kontroverzní laktóza

Mnoho lidí dodnes nedokáže trávit laktózu, mléčný cukr, který pak působí jako projímadlo. Jedinci s nesnášenlivostí laktózy jsou po konzumaci mléka či smetany nafouklí a mají průjem. Až v moderních dějinách Evropy se u lidí vytvořila díky mutaci schopnost trávit a snášet laktózu. Zmíněný nový gen kóduje enzym laktázu štěpící laktózu. Nemají ho však všichni současníci.

„Pokud jste nesnášenliví vůči laktóze a konzumujete velmi malé množství mléka, pak z něj nemáte závažné potíže. Nějak se s tím vyrovnáte. Alternativní možností je, a podle mě asi pravděpodobnější, že mléko zpracovávali tak, aby z něj odstranili většinu laktózy. Takže když z mléka vyrobíte sýr nebo kvašené výrobky či jogurt, pak snížíte obsah laktózy natolik, že mléčný výrobek snadno strávíte,“ uvedla doktorka Charltonová v rozhovoru pro BBC.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:18
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:06

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat