Ztučnění jater se netýká jen lidí s nadváhou. Jak jim účinně pomoci?

Možná patříte ke šťastlivcům, kteří při pohledu na ručičku na váze spokojeně pokyvují hlavou a jsou díky své hmotnosti přesvědčení, že jejich tělo je fit a netrápí jej žádný neduh. Jistě, ve srovnání s lidmi s nadváhou jste méně ohroženi řadou chorob souvisejících s uloženým tukem v těle, nicméně i „hubeňoury“ může tuk pořádně potrápit. To když se jim usadí například v játrech.

Ztučnění jater neboli odborně steatóza je poměrně zákeřné onemocnění. Nemá žádné specifické příznaky a potvrdit (či vyvrátit) ji prakticky mohou jen lékařské testy. A tak s ní řada lidí žije, aniž by tušila, že jejich játra něco trápí. Když se dostaví první vážnější obtíže, mohou už značit, že se ztučnění jater „proměňuje“ v závažnější stav. Tuk je totiž pro játra toxický, poškozuje jaterní buňky, dochází ke zjizvení tkáně a také podporuje zánětlivé procesy. Navíc napomáhá vzniku cirhózy jater, jež je velmi závažným onemocněním často vyžadujícím transplantaci. Začínáte mít o svá játra obavy? Nezoufejte, prevence a první pomoc existuje!

Jsem také v ohrožení?

Ačkoli jsme výše naznačili, že vypozorovat příznaky ztučnělých jater není právě nejsnadnější, rozhodně to není nemožné. Na co se tedy zaměřit? Že je s tímto životně důležitým orgánem něco v nepořádku, se projevuje především:

  • nevysvětlitelnou únavou,
  • náladovostí a nervozitou,
  • obtížemi s trávením,
  • unavenou a problematickou pletí,
  • oslabenými vlasy a nehty,
  • často i slabým tlakem pod pravým žebrem.

Ztučnělá játra hrozí sice především lidem trpícím obezitou, cukrovkou, vysokým krevním tlakem či vysokou hladinou škodlivého cholesterolu v krvi, nicméně v důsledku nezdravého životního stylu se vyskytují i u štíhlých a jinak zdravých lidí. A co je velmi smutné, nemocná játra jsou stále častěji zaznamenávána i u dětí.

Na vině je především nevhodná strava v kombinaci s nedostatkem pohybu. Pokud tedy například sedíte celý den u počítače a po příchodu z práce se prakticky jen přesunete před televizi, může to mít neblahé následky nejen na vaše srdce, což si ostatně většina z nás uvědomuje, ale také na játra. Ano, nejen alkohol a nevhodná strava se na zdraví tohoto orgánu podepisuje.

Detox začíná na talíři

Nicméně není třeba propadat panice – ztučnění jater lze poměrně snadno předcházet. A také jej, alespoň v počátečních fázích, úspěšně vyléčit s pomocí vlastních sil. Jak na to? Tak především je nutné zaměřit se na svůj životní styl. Základem prevence je konzumace kvalitních potravin, výrazné omezení alkoholu (o kouření ani nemluvě) a dostatek pohybu. Že to zní jako obecné doporučení pro zdraví jakéhokoli orgánu, respektive celého našeho těla? Máte pravdu, až tak jednoduché to je.

Játra si ale zaslouží jednou za čas také detoxikaci. Ostatně jsou to ona, kdo se stará o odbourávání škodlivin v našem těle, tak proč na oplátku nedopřát očistu i jim. Jak na ni? Nebojte, nepotřebujete nějaké extrémní režimy – zkuste si prostě dopřát jednoduchou jaterní dietu. Jejím základem je dostatečný příjem zdravých potravin, jako je zelenina a ovoce (klidně i jako čerstvě připravené a neslazené šťáv), libové maso (především drůbež a ryby), nízkotučné mléčné výrobky nebo kvalitní zdroje rostlinných olejů (ořechy a semena). Naopak vstup zakázán mají na jídelníček dobroty z bílé mouky či obsahující cukr, smažené potraviny, polotovary, uzeniny, tučná jídla apod.

Svěřte se bodláku

K regeneraci jater kromě zlepšení životního stylu či jaterní diety napomůže také skromná, ale vysoce účinná bylinka s názvem ostropestřec mariánský. Patří mezi bodláky, pochází ze Středomoří a už naši předkové znali a využívali jeho blahodárné účinky na játra (a také žlučník). Obsahuje totiž soubor silných antioxidantů s názvem silymarin. Nejvíce ho najdete v semenech této rostliny – a právě ta byste k očistě jater měli využít.

V poslední době se na trhu objevila řada výrobků obsahujících ostropestřec. Koupit si můžete například ostropestrcový olej, čaj, tablety, kapky či tinktury. Nicméně z hlediska efektivity a obsahu prospěšných látek se jako nejvhodnější forma jeví drcené plody ostropestřce. S nimi navíc svému tělu dodáte i tolik potřebnou vlákninu, jež napomůže čištění střevních stěn.

Užívání drceného ostropestřce je snadné – během 12týdenní kúry stačí užívat 4krát denně čajovou lžičku semen, důkladně ji rozkousat a zapít. První výsledky pocítíte již po dvou týdnech. Přestanete být tak unavení, zlepší se vám trávení a také stav pokožky. Další úspěchy pak na sebe nenechají dlouho čekat. Zkrátka a dobře: ostropestřec mariánský může být prvním důležitým krokem na cestě ke zdravějšímu životu a regenerovaným, „odtučněným“ játrům!






Celkem 6 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat